'Sandıkları korumak için 1 milyon kişiyle hazır olacağız'

'Sandıkları korumak için 1 milyon kişiyle hazır olacağız'

Seçimlere 12 gün gibi kısa bir süre kalmışken sandık güvenliği çalışması yapan Sandık Gücü’nün yürütücülerinden Mehmet Ali Çelebi ile konuştuk. Çelebi toplamda 1 milyon kişiyle sandıkları korumaya hazır olacaklarını, Sandık Gücü olarak ise, şu ana kadar 20 bine yakın müşahit takviyesi yaptıklarını söyledi.

Tuğba Özer/ @tugbaaozerr

24 Haziran'da muhalif seçmenin ve partilerin en büyük endişesi sandık güvenliği. Bu endişeyi gidermek üzere kurulan ve partiler üstü bir oluşum olan Sandık Gücü’nün kurucusu CHP Parti Meclisi Üyesi Mehmet Ali Çelebi sorularımızı yanıtladı.

Çelebi, “Biz şu an hazırız, sandıklarla ilgili bir problemimiz yok. 1 milyon kişiyle hazır olacağız” diyor.

‘BOŞ SANDIK BIRAKMAMA ÇALIŞMASI YÜRÜTÜYORUZ’

Öncelikle Sandık Gücü nasıl bir ihtiyaç doğrultusunda kuruldu, bahseder misiniz?

CHP olarak biz kendi sıfır ya da bir, iki oy aldığımız sandıkların tespitini yaptık. Burada 20 bin sandığa yakın bir kontrolsüz bölge oluştuğunu gördük. Bu da 4 milyonluk bir seçmene tekabül ediyor. Bunu önlemek ancak Hayır bloğunun yan yana gelişiyle mümkün. Dolayısıyla partiler üstü bir organizasyon yarattık tüm gönüllüler için. Tüm partilerden gönüllüler tek bir merkezde toplanıyor.  Buradan da biz partilere yönlendiriyoruz. Boş sandık bırakmama üzerine bir çalışma yürütmüş oluyoruz. 

Sandık Gücü’nün 2 senelik bir geçmişi var aslında. Bir yazılım alt yapısı hazırlanmıştı ve bu yazılım alt yapısı hiçbir partide yok. Uzaktan eğitim veriyoruz, sınava sokuyoruz ardından da ilgili yerlere atıyoruz insanları. Sadece müşahit değil, avukat yurtdışı gönüllüsü de topluyoruz.

Kritik sandıklar belirli onlara insanları kendileri seçerek gidebiliyorlar.

‘BİZ ZATEN HAZIRDIK’

Baskın seçim kararını nasıl karşıladınız, hazırlıklı mıydınız?

Biz zaten hazırdık. 20 ay öncesinden gönüllü toplamaya başlamıştık. Bu da onları ürküttü açıkçası. 1 milyon kişilik bir müşahit hedefiyle ortaya çıktık biz,  daha fazlasını bile bulacaktık. Sistem işliyordu. Biraz bu hazırlıkları engellemek biraz da siyasi ve ekonomik nedenlerle baskın yapmayı tercih ettiler. 

‘1 MİLYON KİŞİYLE HAZIR OLACAĞIZ’

’24 Haziran’a hazır bir şekilde giriyoruz' diyebilir misiniz?

Tabi ki. Şu an sandık görevlileri açısından Adil Seçim Platformu diye de bir ittifak oluştu. Yüzde 99/98 oranında kontrolü sağladık. Ufak tefek pürüzler var ama son kontrollerimizi yapıyoruz. Biz şu an hazırız, sandıklarla ilgili bir problemimiz yok. 500 bin kişi zaten hazır, 500 bin de müşahit geleceğini değerlendiriyoruz. Yine 1 milyon kişiyle hazır olacağız. 

‘ÇOK ÇARESİZLER, BÖYLE ŞEYLERE TEVESSÜL ETTİLER’

Seçim kanununda bir çok değişiklik oldu. Bu değişikliklerin arasında zarfsız pusulaların geçerli sayılması, sandık başkanı dışında artık seçmenlerin de polis çağırabilmesi gibi yenilikler var. Bu değişiklikler seçim güvenliğini nasıl etileyecek?

Bunlar seçim güvenliğini olumsuz etkiler ama siz insan kaynağını organize ederseniz, hepsinin üstesinden gelirsiniz. Bu zaten bir çaresizliğin işareti daha çok. Çok çaresizler böyle şeylere tevessül ettiler. Mühürsüz oyların geçerli olduğu söyleniyor ama bu algı yanlış. Mühürlü oy uygulaması devam edecek. Sadece unutulursa ya da ihmal edilirse geçerli olma ihtimali doğuyor. Ama sandık başında görevlilerimiz olduğunda sabah erkenden mühürletilecek oylar. 

‘SEÇMEN GEREKİRSE YÜRÜYEREK BİLE GİDER’

Bir diğer tartışmalı değişiklik ise sandıkların taşınması. YSK 19 ilde 144 bin seçmenin  taşınmasına karar verdi. İllerin tamamı Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz, seçmen sandığa gitmekten vazgeçebilir mi?

Belli bir hesap üzerine oturtulmuş bu karar; 7-8 milletvekili daha fazla çıkarabilmek amacıyla planlanmış bir durum. Özellikle HDP seçmeninin yoğunlukta olduğu bölgelerde. Ama bunlar da çözümsüz olaylar değil. Etkili bir organizasyonla çözülecek şeyler. Biz tüm imkanlarımızı bunları çözmek üzerine kullanıyoruz. Başarılı olacağız bununla ilgili bir sıkıntı yok.

Seçmeni gitmekten alıkoyacağını düşünmüyorum. Bununla ilgili lojistik açıdan takviyeler yapılıyor. Gerekirse seçmen kendisi yürüyerek bile gider. 

‘URFA’DA MÜŞAHİT TAKVİYESİNE İHTİYACIMIZ VAR’

24 Haziran seçimi için ne kadar gönüllü başvurusu aldınız? Şu anda açığınız bulunuyor mu?/ Hangi bölgelerde?

Türkiye’de sandık görevlileri açısından ittifakın şu an 500 bine yakın görevlisi mevcut. CHP olarak bize gelen sayı 170 bin, bu daha da artabilir. Sandık Gücü son güne kadar müşahit takviyesine devam edecek. Şu ana kadar da 20 bine yakın takviye yaptık. 

Şanlıurfa’da müşahit takviyesine ihtiyacımız var. Onunla ilgili koordineleri yaptık. Ne kadar müşahit o kadar sandık demek. Bu konuda açığız.

‘SEYYAR SANDIKLARDA ÇOK CİDDİ BİR OY YOK'

Türkiye’de ilk defa seyyar sandıkla oy kullanılacak. Seyyar sandıkla ilgili ne düşünüyorsunuz? Bu sadıkların takibini yapabilecek misiniz?

Aslında seyyar sandıklarda çok ciddi bir oy yok. Türkiye genelinde 3 bin civarı yatalak seçmenin olduğuna ilişkin bir veri geldi son olarak. Büyük bir oran değil. Burada da ciddi bir sorun olmayacak.

‘SEÇİM SONUÇLARINI ÖNCE BİZ AÇIKLAYACAĞIZ’

 Son olarak 24 Haziran’da yaşanabilecek bir sorun öngörüyor musunuz?

Sorun olabilir elbette, mevcut iktidarın farklı anlayışı nedeniyle. Soğuk senaryolara hazırlıklıyız. Onlarla ilgili tedbirler geliştiriyoruz. Verilerin akışıyla ilgili de Adil Seçim diye bir uygulama yapıldı. Tüm partiler bu uygulamayı indirerek fotoğraf yükleyecek ve merkeze aktaracaklar. Yani tüm partilerin merkezlerine gelen veriler tek bir merkezde toplanacak. Dolayısıyla seçim sonuçlarını hızlı bir şekilde önce biz açıklayacağız.