"Sandığı Saray'a da taşısa gidip oy kullanacağız"

21 yurttaşın hayatını kaybettiği Cizre’deki Cudi, Sur ve Nur mahallelerinde sandık kurulmamasına ilçenin görevden alınan Belediye Başkanı Leyla İmret ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız tepki gösterdi. Sarılyıldız, mahallelerden ilçe merkezine taşınan sandıkların teknik olarak sorunlar yaratabileceğine ve yığılma nedeniyle süre yetersizliğinden oy kullanma işleminin tamamlanamayacağına dikkat çekerken, İmret karara itiraz edeceklerini söyledi.

Meryem Yıldırım – İleri Haber

Cizre İlçe Seçim Kurulu, 9 günlük sokağa çıkma yasağında 21 sivilin hayatını kaybettiği Cudi, Nur ve Sur mahallelerinde, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimleri’nde sandık kurulmaması kararı aldı. 18 Eylül’de alınan karara göre 66 bin seçmeni bulunan Cizre’de 48 bin 687 seçmen başka mahallelerde oy kullanacak.

Konuya ilişkin görüştüğümüz HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarılyıldız, seçmenlerin oturduğu yerlerden uzak merkezlerde kullanılacak oyların teknik birçok aksaklığa neden olacağını ve yığılma nedeniyle sürenin yetersiz kalacağına işaret ederken, Cizre’nin görevden alınan Belediye Başkanı Leyla İmret’te karara bayram sonrası itiraz edeceklerini bildirdi.

‘ERDOĞAN SANDIĞI SARAY’A DA TAŞISA GİDİP OY KULLANACAĞIZ’

Kararı 7 Haziran seçimlerinden sonra ciddi bir darbe alan AKP hükümetinin iktidarını devşirmek için bin bir türlü yola başvurması olarak yorumlayan Şırnak Milletvekili Sarıyıldız, “Bu halkı sandıklara gidemeyecek duruma getirmektir. Olası başka hilelere başvurma çabasıdır. Ülkenin bir tarafını çok farklı yansıtma çabası, savaş politikalarını meşrulaştırmaya dönük bir hamledir” dedi. “Dün Cizre’deyken mahalleden bir yurttaş bize çok önemli bir şey söyledi: ‘Erdoğan sandığı Saray’a da taşısa yine gidip oyumuzu kullanacağız’. Bu çok önemli” diyen Sarıyıldız şöyle devam etti: “100’ün üzerinde özel güvenlik bölgesinin ilan edildiği bir bölgede seçime gidiyoruz. Birçok güvenlik sorunun, birçok hilenin de yolu açılıyor.”

“BİTLİS’TE DE VALİ YSK BAŞKANINA TALİMAT VERMİŞ”

Sadece Cizre’de değil, başka yerlerde de benzeri yollara gidilmeye çalışılıyor” diyen Sarılyıldız Bitlis’te de benzeri yöntemlere başvurulduğunu belirterek şu bilgiyi verdi: “Vali’nin YSK başkanından kimi talepleri olmuş. Köylerin sandıklarını da merkeze taşıyın diye.”

“Bu kararın birçok amacı var” diyen Sarıyıldız şunları sıraladı:

-Halkı yıldırmaya çalışmak.

-Çok yaşlı, çok sakat, hasta insan var. Sandık başına gidemeyecek insanlar var. Hepsini bir yere yığmak ve tüm halkın iradesinin sandığa yansımasını engellemek. Çünkü çok ciddi yığılmalar olur, her şeye kapı aralanmış olur. Bu ciddi bir sıkıntı.

-Teknik bir sürü sıkıntı yaşanacak. 120 bin nüfuslu bir ilçeden söz ediyoruz. Ve bunlar tüm okullara dağıtılmak suretiyle bir seçim sistemi oluşturulmuştu. Cudi, Nur ve Sur mahallelerindeki okulu bunun dışında tutuyorlar, bunda da öbür tarafa yığılma olur. Bu da çok zor olur.

“YSK’NIN GEREKÇESİ UYDURMA”

Sarıyıldız, İlçe Seçim Kurulu’nun ‘önceki seçimlerde yaşanan aksaklıkları göz önüne alınarak böyle bir yönteme başvurduklarına’ dair gerekçesini hatırlatarak, iddia edildiği gibi bir aksaklık yaşanıp yaşanmadığını sorduğumuzda ise “Hayır bir önceki seçimde ne teknik ne de güvenlik herhangi bir aksaklık yaşanmadı. Tek bir tane örnek dahi olmuşsa göstersinler. Halkı ikna etsinler. Ama AKP'nin tedavüle soktuğu kimi dezenforme bilgiler var. Demokratik ya da güvenlik sorunu olduğuna dair bir şey sunulamadı. Bunu uydurmuşlar. Seçim başkanına talimat verilmiş, o da gereğini yapıyor. Başka hiçbir anlamı yoktur bunun.

Sarıyıldız ayrıca, “son dönemlerde saldırıların yapıldığı, sivil halkın katledilip göç ettirildiği yerlerin hepsi de HDP’nin yüzde 92’lerin üzerinde oy aldığı yerler. Cizre’nin yüzde 65’i bu söz konusu mahallelerde kalıyor. Cizre’de bu yapılırsa her şey alt üst edilmiş oluyor” ifadesini de sözlerine ekledi.

Bölgede birçok gerilla mezarlığının bombalandığına ilişkin de bilgi veren Sarıyıldız, “Bu halkta infial yaratıyor. Bunun çok farklı tehlikeli yan etkileri de ortaya çıkacaktır. Çünkü bunun en vahşi saldırganlık olduğu düşünülüyor. Çünkü ölülere saldırının olduğu bir yerde sağduyudan söz edemiyorsunuz artık” dedi.

“YIĞILMA NEDENİYLE SÜRE YETERSİZ KALACAK”

Cizre’nin görevden alınan HDP’li Belediye Başkanı Leyla İmret de alınan karara bayramdan sonra HDP İlçe Eş Başkanı Ali Akdeniz’le birlikte itiraz edecekleri bilgisini verdi. İmret, sandık kurulmayacak mahallelerle ilgili “HDP yüzde 92 oy aldı burada. Halkı mahallelerden Cizre merkeze gönderilmişler. Belirli saatleri var oy kullanmanın. Şimdi mahallelerden ta oraya kadar gidip de sıraya girmek oy kullanmak izdihama yol açacak. Bu hiç mantıklı değil” diye konuştu.,

İmret sandıkların mahallelerden başka yerlere alınmasındaki riskleri ise şöyle anlattı: “Biz genelde seçimlerde okulları geziyorduk. Çok kalabalık oluyor. Bu kadar kalabalık merkeze aktarılsa süre yetişemez. Büyük mahalleler bunlar. Bu mahallelerde 3-4 okulda oy kullanılıyor normalde. Zaman aşımı olabilir, sandığa gitme engelleri çıkarılabilir, bunların hepsi risktir.”

HDP KARARA İTİRAZ EDECEK

Halkın ne olursa olsun oy kullanacağına inandığını belirten İmret, “Bundan şüphemiz yok. Ama kirli oyunların olmayacağının da garantisini veremiyoruz” ifadelerini kullandı. İmret, seçimden sonra HDP Cizre İlçe Eş Başkanı Ali Akdeniz’le birlikte bu karara itiraz edecekleri bilgisini verdi.