Sancaktepe'de yurttaşlar tapu mağduru: Yaşadıkları yerler inşaat şirketlerine verilmek isteniyor

Sancaktepe'de yurttaşlar tapu mağduru: Yaşadıkları yerler inşaat şirketlerine verilmek isteniyor

İstanbul Sancaktepe'de yurttaşlar, on yıllardır yaşadıkları evlerinin bulunduğu hazineye ait arsaların tapularını alabilmeleri için borçlandırıldı. Ancak yüksek fiyatlar nedeniyle mağdur olan yurttaşların yaşadığı yerler açık artırma usulüyle satışa çıkarılırken, inşaat şirketleri lüks konut projeleri için bölgeyi mesken tutmuş durumda.

Türkiye'de bölgesel eşitsizlik yaratan sanayileşme politikaları nedeniyle İstanbul gibi kentlere gelen kitlelerin konut ihtiyacının karşılanamaması üzerine ortaya çıkan gecekondulaşma sorunu yurttaşların hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. 

Yerel ve merkezi yöneticilerin özellikle seçim döneminde gecekondulaşmaya göz yumup, 'tapu vereceğiz' diyerek kandırdığı yurttaşlar, 4706 sayılı kanun kapsamında hazineye ait arsaların borçlandırma usulüyle 'ekonomiye kazandırılması' adına mağdur ediliyor. 

HAZİNEYE AİT TAŞINMAZLARIN 'EKONOMİYE KAZANDIRILMASI'

2001 yılında Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 4706 sayılı 'Hazineye ait taşınmaz malların değerlendirilmesi' kanunu ile hazineye ait olan arsa ve arazilerin, bu alanlar üzerinde konutu bulunan yurttaşlara satılması için adımlar atıldı. 

Bu kapsamda yurttaşlara tapu karşılığında konutlarının üzerinde bulunduğu arsalar için borçlandırma çıkarıldı. Ancak yüksek fiyatlar nedeniyle çok sayıda yurttaş, evinin bulunduğu arsanın tapusunu alamıyor. 

SANCAKTEPE'DE YURTTAŞLAR MAĞDUR EDİLİYOR

İstanbul Sancaktepe'de de yurttaşlar, kanun kapsamında çıkarılan borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle on yıllardır yaşadıkları evlerinden çıkarılmak isteniyor. 

Milli Emlak Müdürlüğü ile Sancaktepe Belediyesi işbirliğiyle kanun kapsamında yürütülen uygulamada, kendilerine çıkarılan borçları ödeyemeyen yurttaşların evlerinin bulunduğu arsalar açık artırma usulüyle başka şahıslara satılmaya başlandı. 

Hazırlanan imar planı çerçevesinde yeşil alan kapsamında kalan arsalar üzerindeki 360 hane için ise tapu verilmemesi kararlaştırıldı. Bu hanelerde yaşayan yurttaşlara, 4706 sayılı kanundan yararlanama imkanı bile verilmiyor. 

İNŞAAT ŞİRKETLERİ BÖLGEDE FAALİYET YÜRÜTÜYOR

Öte yandan, Sancaktepe'de yurttaşların elinden alınmak istenen bölgede Sinpaş GYO, Vakıf GYO gibi inşaat şirketlerinin lüks konut ve rezidans projeleri de inşa ediliyor.

Yurttaşlar, yaşadıkları yerlerin ellerinden alınarak bu inşaat şirketlerine verilmesinden endişe ediyor. 

DAHA FAZLA