‘Sadece Diktatör’e 'onlar yasakladı, ben de izin vermiyorum' yasağı

‘Sadece Diktatör’e 'onlar yasakladı, ben de izin vermiyorum' yasağı

Onur Orhan’ın yazıp Barış Atay’ın sahnelediği ‘Sadece Diktatör’ adlı tek kişilik oyuna bir yasaklama daha geldi. Oyuna izin için başvurulan Kaymakamlığın gerekçesinde tiyatronun daha önce dört il valiliğince yasaklandığı, Muğla’da da izin verilemeyeceğinin yazılması dikkat çekti.

Necdet Berkay Sağol / @BerkaySagol

Onur Orhan'ın yazıp, Caner Erdem'in yönettiği ve oyuncu Barış Atay'ın sahnelediği "Sadece Diktatör" adlı tek kişilik oyuna bir engelleme de Muğla’dan geldi.

Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun (FKF) 2 Mart saat 19.00-23.00 saatleri arasında Gazi Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde ‘Sadece Diktatör’ oyununu sahnelenmesi için merkez ilçe Kaymakamlığı’na yapılan başvuruya Muğla Valiliği’nin de oluruyla olumsuz yanıt geldi.

Yurt genelinde birçok şehirde hem oyuna hem de başrol oyuncusu Atay’a gelen tahammülsüzlük Muğla’da da sürdürüldü. Yasaklama kararında, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Van İl Emniyet Müdürlükleri’nin yasaklama yazısı ve Muğla Valiliği’nin yasaklamaya yönelik onayı hatırlatılarak, FKF’nin başvurusu reddedildi.

‘KAMU AHLAKI’ VE ‘HAK ÖZGÜRLÜKLERİ KORUMAK İÇİN’ YASAKLAMIŞ!

Yasaklama kararına ilişkin resmi gerekçe olarak ise, ‘kamu ahlakı’ ve ‘hak ve özgürlüklerin korunması’ şeklinde ifadeler kullanıldı. Hak ve özgürlükleri korudukları savunulan kararla, tiyatro oyununun yasaklanması ise insan aklıyla dalga geçildiği yorumlarına neden oldu.

Gerekçede ayrıca, tiyatroyu düzenleyen ve sahneleyen Atay ve tiyatro ekibine dönük bir takım “hassasiyetler” olduğu savunulurken şu ifadeler kullanıldı:

“Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik edeceği, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlikenin ortaya çıkabileceği, ayrıca kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması tehlikeye düşebileceği göz önünde bulundurulduğunda, yapılmak istenen “Sadece Diktatör” adlı tiyatro organizasyonunun katılacak olan grup be şahıslara yönelik bir takım toplumsal duyarlılıklar nedeniyle de bazı kesimler tarafından tepki gösterilebileceği ve provokasyonlara neden olabileceği değerlendirilerek söz konusu oyuna Ankara, İzmir, Kocaeli ve Van Valiliklerince izin verilmemiştir.”

[ih2]

‘ONLAR YASAKLADI, BEN DE GERİ KALMAYAYIM’ TAVRI

Kaymakamlık, söz konusu illerdeki yasaklamaları dayanak göstererek, OHAL’de her türlü kapalı açık alanda eylem ve etkinliğin Kaymakamlık iznine bağlandığını belirterek, Muğla Valiliği’nin de oluruyla oyuna izin verilmediğini FKF’ye bildirdi.

[ih3]

İLERİ HATIRLATIYOR

Barış Atay’ın başrolde olduğu ‘Sadece Diktatör’ oyunu, daha önce Artvin, İstanbul Kadıköy, Ankara, Kocaeli, Van ve İzmir’de yasaklanmıştı. Ankara Valiliği yasakçı zihniyetinde hızını alamamış, oyunun geçen seneki sahnesini de yasaklayarak alay konusu olmuştu. ‘Sadece Diktatör’ün sahnelendiği tiyatro binalarının polisler tarafından mühürlendiği, sahnenin polis tarafından ablukaya aldığı anlarda ironik bir biçimde, Başbakan Yıldırım “Türkiye özgürlükler ülkesidir” açıklaması yapması da dikkat çekmişti.

Oyunun yasaklanmasının ardından, Meclis’te oyundan replikler okunarak ve ‘Diktatörü Okuyoruz’ etkinlikleriyle yurt genelinde oyuna ve başrol oyuncusu Atay'a yönelik akıl almaz yasaklamalar protesto edilmişti. Yapılan sosyal medya eylemleriyle de oyuna yönelik engellemelere de tepki gösterilmişti.