Saadet Partisi’nden Diyarbakır’da toplanma çağrısı

Saadet Partisi’nden Diyarbakır’da toplanma çağrısı

Saadet Partisi, AKP’ye Diyarbakır’da geniş katılımlı bir konferansta buluşmayı önerdi.

Saadet Partisi Kürt sorununun çözümü gerekçesiyle hükümete Diyarbakır’da Barış, İstikrar ve Kardeşlik Kongresi’nin toplanması önerisinde bulundu.

Afrin operasyonu ve devamında hangi adımların atılacağı veya ittifak ve erken seçim senaryoları tartışılırken Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’ndan bir öneri geldi. Karamollaoğlu, hükümete Ortadoğu’nun sorunlarının çözümü gerekçesiyle bir konferans önerisinde bulundu. Karamollaoğlu, Afrin operasyonuna ilişkin “Sınır güvenliği kadar bir önemli konu kardeşlik ikliminin sağlanmasıdır” dediği öğrenilirken, “Diyarbakır’da geniş katılımlı, bölgesel bir konferans organize edilmelidir. ‘Barış, İstikrar ve Kardeşlik’ başlığı altında düzenlenecek bu konferansta İslam ülkelerinin meşru yönetimlerinin yanı sıra silaha bulaşmamış her grup temsil edilmelidir” ifadelerini kullandığı belirtildi.

Suriye hükümeti ile de temasa geçilmesi gerektiği belirtilirken, konferansa hem Şam yönetiminin hem de Afrin operasyonunun da yürütüldüğü Kuzey Suriye temsilcilerinin davet edilmesi gerektiği dile getirildi. Ancak konferansta temsil edilmesi gerekenin YPG/PYD değil Kuzey Suriye’deki aşiretler olduğunun altı çizildi. Cumhuriyet’in haberine göre Saadet Partisi’nin Diyarbakır’da toplanacak konferansa Irak ve İran’ın yönetimlerinin çağrılmasını önerdiği de belirtildi. Buna göre hem Irak merkezi yönetiminin hem de Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ndeki Kürt parti yöneticilerinin temsil edilmesi gerektiği kaydedildi. İran yönetiminin de konferansta bulunması gerektiği ifade edildi.