Rusya'dan uydu görüntülü iddia: ABD, Deyrizor'un doğusunda IŞİD ile işbirliği yapıyor

Rusya'dan uydu görüntülü iddia: ABD, Deyrizor'un doğusunda IŞİD ile işbirliği yapıyor

Rusya Savunma Bakanlığı, yayınladığı uydu fotoğraflarıyla, Deyrizor'un doğusunda ilerleyen SDG ile ABD ordusunun, IŞİD ile işbirliği yaparak bölgeyi savaşmaksızın ele geçirdiğini iddia etti.

Suriye'nin Deyrizor kentinde, 3 yıllık IŞİD kuşatmasını kıran Suriye ordusu ile ABD desteğiyle kentin doğu kırsalında hızla ilerleyen YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG); IŞİD'in elindeki topraklar için mücadelede karşı karşıya geldi. Suriye hükümetinden yapılan açıklamalarda, ABD ile SDG'nin Fırat Nehri'nin doğusundaki operasyonu, Suriye ordusunun ilerleyişini engellemek için gerçekleştirdiği savunulmuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı ise yayınladığı uydu fotoğraflarıyla Fırat Nehri'nin doğusunda IŞİD ile işbirliği yapıldığını iddia etti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD direnişi olmaksızın Fırat Nehri'nin doğusunda ilerliyor" denilerek 8-12 Eylül tarihleri arasında çekilmiş uydu fotoğrafları paylaşıldı. 

Bakanlık, uydu fotoğraflarının, ABD ordusuna ait zırhlı araçların IŞİD üyelerinin konuşlandığı bölgelerde bulunduğunu gösterdiğini belirtti. Bakanlığın açıklamasında, söz konusu bölgelerde çatışmalara dair herhangi bir işaretin olmadığı kaydedildi.