Rusya'dan Suriye'ye yaptırım öngören BM kararına veto

Rusya'dan Suriye'ye yaptırım öngören BM kararına veto

Rusya, kimyasal silah kullandığı suçlaması yöneltilen Suriye'ye yaptırım öngören BM karar tasarısını veto edeceğini açıkladı.

Rusya, kimyasal silah kullandığı suçlaması yöneltilen Suriye'ye yaptırım öngören Birleşmiş Milletler'de (BM) karar tasarısını veto edeceğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Suriye hükümetine yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören hiçbir kararı desteklemeyeceğini açıkladı.

'TEK TARAFLI VE PROVOKATİF'

Suriye hükümetine kimyasal silah kullandığı iddiaları yüzünden yaptırım uygulanması çağrısını içeren karar tasarısının bugün Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde oylanmasının öncesinde cuma günü açıklamalarda bulunan Rusya'nın BM Büyükelçi Yardımcısı Vladimir Safronkov ise, karar önerisinin 'tek taraflı', yetersiz delillere dayandırılan' ve 'provokatif' olduğunu belirtmişti.

'KARAR TASARISI KABUL EDİLEMEZ'

BM gözetimi altında Cenevre’de yapılan Suriyeliler arası dolaylı diyalog görüşmelerinin dördüncü turunda Beşşar el Caferi başkanlığındaki Suriye hükümeti heyeti ile biraraya gelen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov ile da söz konusu karar tasarısını, 'kabul edilemez' olarak nitelendirmişti.

Suriye heyeti ile ve Gatilov arasında Cenevre’de yapılan toplantıda; Suriye’deki krize sizyasi çözümün sağlanması görüşmelerinde temel önceliğin terörle mücadele olması gereğinde tam bir görüş birliği kaydedildi.

Caferi başkanlığındaki Suriye heyetinin günün ilerleyen saatlerinde BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura ile BM binasında bir toplantı düzenlemesi bekleniyor.

BM GÜVENLİK KONSEYİ NEDİR?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK); Birleşmiş Milletler'in, üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü, en güçlü organı. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararları, tüm üye ülkeler açısından bağlayıcılık taşımaktadır. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Tüzüğü'nde açık bir şekilde belirtilmiştir.