Rusya'dan ABD'ye ilk somut misilleme

Rusya'dan ABD'ye ilk somut misilleme

Son günlerde yaşanan ajan krizine Rusya'dan ilk somut misilleme geldi.

Son dönemde yaşanan ajan krizinin ardından Lavrov'un açıklamalarıyla Rusya ilk somut adımı atacağını duyurdu. ABD'nin Moskova Büyükelçisi Jon Huntsman'ın Rus Dışişleri'ne çağrıldığını ve misilleme adımlarının iletildiğini söyleyen Lavrov, ABD'nin sınırdışı ettiği Rus diplomat kadar ABD'li diplomat sınırdışı edeceklerini belirtti. Bu da 60 ABD'li diplomatın Rusya'dan gönderileceği anlamına geliyor.

Rus Dışişleri'nin açıklamasına göre ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nin 58 ve ABD'nin Yekaterinburg Başkonsolosluğu'nun 2 çalışanı 'istenmeyen kişi' ilan edildi.

Açıklamada, 'istenmeyen kişi' ilan edilen ABD'li diplomatların 5 Nisan'a kadar Rusya'dan ayrılması gerektiği belirtildi.

Rusya'nın Seattle Konsolosluğu'nun kapatılmasına karşılık olarak da ABD'nin St. Petersburg Başkonsolosluğu kapatılacak.

"Mütekabiliyet esasına göre hareket edeceğiz. Aynı sayıda diplomatı sınırdışı edeceğiz ve St. Petersburg Başkonsolosluğu'nun faaliyet göstermesi anlaşmasından çekileceğiz'' diyen Lavrov, 'Batı'nın attığı adımlara aynıyla karşılık vermekle yetinmeyeceklerini, daha da fazlasını yapacaklarını' dile getirdi. 

Lavrov, Rusya'nın misillemesinin Rus diplomatları sınırdışı kararı alan bütün ülkeleri etkileyeceğini belirtti. Bu da 150'den fazla Batılı diplomatın Rusya'dan sınırdışı edileceği anlamına geliyor.