Rusya'da yüzlerce 'sahte saldırı' ihbarı

Rusya'da yüzlerce 'sahte saldırı' ihbarı

Başkent Moskova başta olmak üzere dün Rusya'nın farklı şehirlerinde anonim bomba ihbarları nedeniyle çok sayıda okul, alışveriş merkezi, istasyon ve havaalanı tahliye edilerek, kimliği belirsiz kişilerin telefon ihbarları sonrası kamuya açık 23 alan boşaltılnıştı.

Yaşanan olayların ardından, ortada bir "organize eylem" olduğu, hackerlerin parmağı olduğu, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik nedeniyle bazı grupların bu tür ihbar telefonlarını bir eylem türü haline getirmeye başladıkları gibi iddialar medyada öne çıkıyor. 

Turkrus.com'un haberine göre polis kaynakları, ihbarların internet üzerinden arama yapılan IT telefonları üzerinden yapıldığıı ve bu yüzden kaynağına ulaşmanın yüksek zorluk derecesi taşıdığını vurguladılar.

Bu arada Rossiskaya Gazeta'ya konuşan bir uzman ise, "İhbarlar, halkın benzer durumlara ne kadar hazırlıklı olduğunu ölçmek için güvenlik makamları tarafından da yapılmış olabilir" dedi ve büyük tepki topladı.

10 Eylül'de Omsk'taki idari binalar ile başlayan ihbar dalgası hala yatışmış değil. Sahalin, Ufa, Sterlitamak, Krasnoyarsk, Ryazan, Magadan, Perm ve Arhangelsk ihbarların yapıldığı ve binaların boşaltıldığı şehirlerden bazıları.

Bununla birlikte, Bryansk ve Çelyabinsk şehirlerinde güvenlik kaynakları gazetecilere tahliyelerin tatbikat çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi, ancak konuya dair resmi bir açıklama henüz yok. Basın ise güçlü bir bilgisayar korsanı saldırısı olasılığı üzerinde duruyor.

10 ihbarın gerçekleştiği İrkutsk şehrinde kaynaklar bütün ihbarların ciddiye alındığını, ancak aramalarda bomba düzeneklerine rastlanmadığını ifade ediyor.