Rusya'da nükleer sızıntı iddiası

Rusya'da nükleer sızıntı iddiası

Rusya’daki bir nükleer tesiste yaşanan sızıntıdan dolayı bölgede yüksek oranda rutenyum-106’ya rastlandığı açıklandı.

Rusya Meteoroloji Servisi Rosgidromet ve Greenpeace yetkilileri, Argayash bölgesinde yer alan Mayak nükleer tesisinde yaşanan sızıntıdan dolayı bölgede yüksek miktarda rutenyum-106’ya rastlandığını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde hazırlanan bir raporu açıklayan Rosgidromet, söz konusu radyoaktif izotopun normalden çok daha yüksek olduğunu gözler önüne sererken; raporda sızıntının çoğunlukla Ural bölgesinde yoğunlaştığı ve radyasyon seviyesinin normalin 986 kat üstünde olduğu vurgulandı.

TÜRKİYE’Yİ DE ETKİLİYOR

Konuyla ilgili oluşturulan bir risk haritasında, iddia edilen sızıntının yüzde 5 ila 20 arasında Türkiye'yi de etkilediği görüldü.

İDDİALAR REDDEDİLDİ

Yaşanan gelişmelerin ardından, söz konusu iddialar üzerine bir basın açıklaması yapan tesis yetkilileri iddiaları yalanlandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Rosgidromet tarafından kaydedilen rutenyum-106 izotopu ile atmosferin kontaminasyonu Mayak'ın faaliyetiyle bağlantılı değildir.

Rosgidromet'in yaptığı ölçümler, insanların alabileceği dozun, izin verilen yıllık dozun 20.000 kat daha düşük olduğunu ve sağlık için hiç tehdit oluşturmadığını ortaya koyuyor"

‘DERİNLEMESİNE BİR SORUŞTURMA AÇILSIN'

Greenpeace Rusya ise Rosatom'u, (Rusya Nükleer Ajansı) Mayak olayları hakkında derinlemesine bir soruşturma açıp sonuçlarını yayınlamaya çağırırken savcılardan bir nükleer kazanın potansiyel gizliliğine bakmasını isteyeceğini söyledi.

‘BİLDİRİLEN BİR KAZA YOK’

Rosatom ise nükleer tesislerin herhangi birinde bildirilen bir kaza ya da rapor edilebilen olay olmadığını onayladı. Raporda yakında zamanda bildirilen rutenyum-106 izotopunun Rosatom bünyesindeki hiçbir tesisle bağlantısı bulunmadığı da doğrulandı.