Rusya'da muhalifler Putin'in doğum gününde sokağa çıktı

Rusya'da muhalifler Putin'in doğum gününde sokağa çıktı

Rusya'da muhalif gruplar, Rusya Devlet Başkanı Putin'in doğum gününde protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da muhalif gruplar, muhalif lider Alexei Navalny'ye destek amacıyla eylem gerçekleştirdi. Alexander Puşkin'in heykelinin bulunduğu meydanda toplanan gruplar Kremlin Sarayı yakınlarındaki Manezhnaya Meydanı'na yürüdü.

Moskova polisi ise yürüyüşün izinsiz olduğunu gerekçe göstererek eylemcilerin meydana girmesine izin vermedi. Olaysız biten eyleme Batılı kaynaklara göre binlerce kişi, Rus medyasına göre ise sadece 700 kişi katıldı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğum gününde düzenlenen eylemde yürüyüşçüler, Putin karşıtı sloganların yanı sıra "Mutlu yıllar" şeklinde bağırdı. 

Eylemde destek verilen muhalif lider Alexei Navalny, dolandırıcılık suçlamasıyla 2013 yılında 5 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Karar daha sonra askıya alınsa da Navalny 2014 yılının aralık ayında tekrar 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Muhalifler hapis cezalarının politik bir karar olduğunu belirtiyor. Batılı kuruluşlar da Batı yanlısı bir siyaset izleyen Navalny'yi "siyasi mahkum" olarak nitelendiriyor.