Rusya, Türkiye’nin Suriye’de oynayacağı rolü açıkladı

Rusya, Türkiye’nin Suriye’de oynayacağı rolü açıkladı

Rus komutan Sergey Rudskoy, Astana'da imzalanan anlaşma çerçevesinde Suriye'de güvenli bölgeler kurulması için, Türkiye’nin de içinde bulunduğu garantör ülkelerin hangi rolü üstleneceğini açıkladı.

İleri Haber

Astana görüşmelerinin ardından Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulmasına yönelik çalışmalarda garantör ülkelerin görevleri belirlenmeye başlandı. Rus haber ajansı TASS’a konuşan Rus komutan Sergey Rudskoy, Astana anlaşmasının 6 Mayıs Cumartesi günü TSİ 00.00'dan itibaren yürürlüğe gireceğini duyurdu. Anlaşmanın nasıl hayata geçirileceğine bilgilendirmede bulunan Rudskoy, hem kontrol ve gözlem noktalarının işleyişinin hem de güvenlik alanlarının yönetiminin, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran'dan ekipler ve oluşumlarca yürütüleceğini söyledi. Rudskoy yaptığı açıklamada, "garantör ülkelerin onayı olmak kaydıyla diğer ülkelerlerden askeri güçlerin de katılabileceğini" söyledi.

Konu ile ilgili bir diğer açıklama ise Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin’den geldi. Fomin, Astana'da imzalanan anlaşmaya Birleşmiş Milletler, ABD ve Suudi Arabistan'ın da destek verdiğini söyledi. TASS'da çıkan haberde Fomin, bu desteğin, anlaşmanın başarıya ulaşmasını garanti altına aldığını savundu.Rus dışişlerinden gelen açıklamaların ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı dün gece saatlerinde bir açıklama yayınlayarak, İran'ın garantörlüğünden endişe duyulduğu belirtildi.

ABD’ye uçuş yasağı

Öte yandan Astana'daki görüşmelerde Rus heyetine başkanlık eden Aleksandr Lavrentyev, üzerinde anlaşılan güvenli bölgelerin, ABD öncülüğündeki koalisyonun savaş uçaklarına kapalı olacağını söyledi. Rus elçi Astana'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Esad rejimine ait jetlerin de altı ay süreyle bu bölgelerin üzerinde uçmasının beklenmediğini belirtti. Lavrentyev, ateşkesi bozma girişimleri olmadığı takdirde, Rus uçaklarının da söz konusu bölgelerde uçmaktan kaçınacağını sözlerine ekledi.Rus ordusu ayrıca, güvenli bölgelerin, Suriye'nin diğer yerlerini de kapsayacak şekilde genişletilebileceğini açıkladı.

İslami cidatçılar masayı terk etti 

Türkiye, Rusya ve İran dün Kazakistan'ın başkenti Astana'daki barış görüşmeleri sırasında; "İdlib vilayetinin tamamı, Lazkiye, Halep ve Hama vilayetlerinin belli bölümleri, Humus vilayetinin belli bölümleri, Şam/Doğu Guta bölgesi ve Dera ve Kuneytra vilayetlerinin belli bölümlerini kapsayan çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına" ilişkin anlaşma imzalamıştı.Mutabakat imzalandığı sırada görüşme salonunu terk eden Suriyeli muhalifler, Esad rejimine en büyük desteği veren ülkelerin başında gelen İran'ın garantör ülke olmasına tepki göstermişti. Muhalifler ayrıca, güvenli bölge anlaşmasının başarıya ulaşacağına dair şüpheleri olduğunu belirtmişti.