Rusya Türkiye'de domates üretecek

Rusya Türkiye'de domates üretecek

Kendi ürününü yetiştirmek isteyen Rusya’nın, bu amaçla Türkiye’de bir tarım şirketi kurmak istediği öne sürüldü.

Rusya’nın kendi ürününü yetiştirme amacıyla Türkiye’de bir tarım şirketi kurmak istediği belirtildi. Rusya’nın böylece domates ve salatalık başta olmak üzere tarımsal ürünlerde gıda güvenliğini sağlamayı hedeflediği öğrenildi.

HaberTürk’ün aktardığına göre, Rusya, bu planını iki ülke heyetlerinin yaptığı teknik görüşmelerde gündeme getirdi. Rus tarım şirketi, üretemediği ürünleri de üreticiden doğrudan satın alarak ülkesine gönderecek. Rusya, böylece aracıları da devreden çıkararak daha uygun fiyatla ürün elde etmeyi hedefliyor.

Rusya, Türk F16'larının Kasım 2015'te bir Rus uçağını düşürmesinin ardından 1 Ocak 2016 itibarıyla bazı ekonomik yaptırımlara gitmişti. Söz konusu yaptırımlar kapsamında Türkiye'den domates, portakal, elma, kayısı, lahana, tuz, brokoli, mandalina, salatalık, armut, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, karanfil ile tavuk ve hindi eti ithalatına yasak getirilmişti.

Rus hükümeti ilişkilerin normale dönmesinin ardından aldığı kararla Türkiye’den gelen portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve eriği yasaklı ürünler listesinden çıkardı.

Elma, armut, üzüm, çilek, dağçileği, domates, soğan, karnabahar, brokoli, salatalık, piliç, tavuk ve hindi ürünleri, tuz ve karanfil Türkiye’den ithalatı yasak ürünler listesinde yer almaya devam etti.

DAHA FAZLA