Rusya: Türkiye, Afrin'in kontrolünü Suriye’ye geri vermeli

Rusya: Türkiye, Afrin'in kontrolünü Suriye’ye geri vermeli

Rusya Dışişleri Bakanlı Lavrov, AKP’nin Afrin’in kontrolünü Suriye’ye geri vermesi gerektiğini söyledi. Lavrov, Doğu Guta'daki kimyasal saldırı iddiasıyla ilgili de konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afrin operasyonuna ilişkin açıklama yaptı. Lavrov, operasyonun sona ermesinin ardından Türkiye'nin Afrin’in kontrolünü Suriye hükümetine geri vermesi gerektiğini belirtti.

Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirodcidin Aslov ile Moskova'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, bölgedeki gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Duma’ya Suriye ordusu tarafından klor bombaları atıldığına ilişkin iddialar hakkında, "Suriye'deki askerlerimiz, ciddi bir provokasyon hazırlandığı konusunda birçok kez uyarmıştı. Suriye hükümeti de bu konuda açıklama yapmıştı. Bu ciddi provokasyonun amacı, Şam yönetimini sivillere karşı kimyasal silah kullanmakla suçlamak" dedi.

‘SAHTEKAR OLDUKLARI KANITLANAN BEYAZ MİĞFERLERİ HATIRLATTI’

Lavrov şöyle devam etti: "Uyardığımız gibi, Şam kırsalındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki olay yerinden haberler geldi. Birçok kişinin çocuklara ve yetişkinlere kovalarla su döküldüğü görüntüleri izlediğinden eminim. Üstelik bunu yardım ettikleri kişilerin zarar gördüğü maddenin olası etkilerinden hiçbir şekilde korunmayan kişiler yapıyor. Tüm bunlar, yaklaşık bir yıl önce ortaya çıkan görüntüleri anımsatıyor. O görüntülerde, sahtekar olduklarını kanıtlanan Beyaz Miğferler, sarin gazlı bomba atılması sonucunda oluştuğunu öne sürdükleri enkazda hiçbir koruyucu araç olmadan çalışıyorlardı."

'KANIT SUNULMADAN SUÇLULARIN TAYİN EDİLMESİNE KARŞIYIZ'

Rusya'nın Suriye'deki muhtemel kimyasal saldırıların adil şekilde soruşturulmasından yana olduğunu kaydeden Lavrov, herhangi bir kanıt sunulmadan suçluların tayin edilmesine karşı olduklarının altını çizdi.

Lavrov, "Adil ve hızlı bir soruşturma talep edildiğinde, biz sadece bundan yana oluruz. Ancak bu soruşturma daha önceden belirlenen bir noktaya, yani saldırının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımıyla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından gerçekleştirildiğine, varmak için kullanılırsa, o zaman ciddi bir tablo ortaya çıkmaz" diye konuştu.

'AFRİN, SURİYE'YE GERİ VERİLMELİ'

Sputnik'in aktardığı haberde, Afrin operasyonuyla ilgili soruya yanıt veren Lavrov “Biz Afrin'deki durumu normalleştirmede en kolay yöntemin, Türkler buradaki hedeflerine ulaştıklarını söylediklerinde, bu bölgenin kontrolünün Suriye hükümetine geri verilmesi olacağına inanıyoruz" dedi.

YEVTUŞENKO: BEYAZ MİĞFERLERİN UYDURMASI

Lazkiye yakınlarında yer alan Rus uzlaştırma merkezinin yöneticisi Yuriy Yevtuşenko, Suriye ordusunun Duma’da kimyasal silah kullandığına ilişkin iddialar için, "Bu bilgiyi kesin bir biçimde yalanlıyoruz" demişti.

Yevtuşenko, Duma’ya Suriye ordusu tarafından klor bombaları atıldığına ilişkin iddiaları ortaya atan gruplardan birinin, kendini sivil yardım örgütü olarak tanımlayan Beyaz Miğferler olduğunu da ekleyip bu grubun, yaydıkları uydurma haberlerle bilindiğini ifade etmişti.