Rusya, Suriye'ye ait uçağı düşüren ABD ile işbirliğini askıya aldı

Rusya, Suriye'ye ait uçağı düşüren ABD ile işbirliğini askıya aldı

ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD karşıtı koalisyonun Suriye uçağını düşürmesi hakkında açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, 'Suriye hava sahasındaki kazaları önleme memorandumu' kapsamında ABD'yle yapılan işbirliğini askıya aldığını duyurdu.

ABD öncülüğünde IŞİD karşıtı operasyon yapma iddiasıyla kurulan uluslararası koalisyonun, Rakka'da Suriye ordusuna ait Su-22 savaş uçağını düşürdüğü operasyon sırasında, havada yaşanabilecek kazaların önlenmesi için Rusya'yla kurulan iletişim kanallarını kullanmadığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı, memorandum kapsamında ABD'yle yürütülen işbirliğinin bugün itibarıyla askıya aldıklarını açıkladı.

'ABD UÇAKLARININ TUTUMU SALDIRGANLIK'

"Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri, o sırada Suriye hava sahasında operasyon düzenliyordu. Ancak koalisyon güçleri, Suriye hava sahasında kazalardan kaçınmak için Katar'daki hava üssüyle Hmeymim'deki Rus üssü arasındaki mevcut iletişim kanalını kullanmadı" diyen bakanlık, ABD uçaklarının Suriye ordusuna yönelik tutumunu 'uluslararası hukukun en ciddi ihlali' ve 'saldırganlık eylemi' olarak nitelendirdi.

'RUS FÜZE SAVUNMA SİSTEMLERİ, FIRAT NEHRİ'NİN BATISINDA GÖRÜLEN HAVA ARAÇLARINA ÖNLEME YAPACAK'

Savunma Bakanlığı, Fırat Nehri'nin batısında Rusya-Hava Uzay Kuvvetleri'nin operasyon sahasında tespit edilecek, savaş uçakları ve insansız hava araçları da dahil koalisyona ait her türlü hava aracına Rus füze savunma sistemleri tarafından önleme yapılacağını da kaydetti.

'IŞİD'İN KONTROLÜNDEKİ BÖLGEYE DÜŞEN PİLOTUN AKIBETİ BELLİ DEĞİL'

Sputnik’te yer alan habere göre bakanlık, vurulan Suriye uçağındaki pilotun kendisini IŞİD'in kontrolü altındaki bir bölgeye fırlattığını ve akıbetinin belli olmadığını da ekledi.