Rusya: Militanlar gelişmiş teknolojiye sahip İHA'larla saldırdı

Rusya: Militanlar gelişmiş teknolojiye sahip İHA'larla saldırdı

Rusya, Tartus'taki üslere cihatçılar tarafından düzenlenen saldırıda gelişmiş bir teknolojiye sahip İHA'ların kullanıldığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'de cihatçıların 6 Ocak gecesinde Tartus'taki Hmeymim üssüne ve donanma üssüne 13 İHA ile saldırdığını duyurdu. 

'HERHANGİ BİR ÜLKEYE SALDIRI DÜZENLEMEYE İMKAN VEREN TEKNOLOJİYE SAHİPLER'

Sputnik'in haberine göre, Rusya'nın açıklamasında üslerde herhangi bir zararın meydana gelmediği belirtilirken, cihatçıların herhangi bir ülkeye İHA'larla saldırı düzenlemeye imkan sağlayan teknolojiye sahip olduğunu gösterdiği ifade edildi. 

 Açıklamada, "Teröristler, İHA'ları ilk kez toplu olarak kullanıp bir saldırı düzenledi. İHA'lar 50 kilometreden daha uzak bir mesafeden GPS'li modern navigasyon teknolojisi kullanılarak gönderildi. Ele geçirilen İHA'lar üzerinde yapılan teknik analiz, teröristlerin 100 kilometre mesafede bu tür saldırılar düzenleyebileceğini ortaya koydu" ifadelerine yer verildi.

'YABANCI ÜLKELERİN DESTEĞİ AŞİKAR'

İHA'ların barometrik sensörler ve irtifa kontrol unsurlarıyla donatıldığının ve İHA'lar üzerindeki el yapımı patlayıcıların yabancı menşeli olduğunun aktarıldığı açıklamada, "Teröristlerin Rus üslerine saldırı sırasında kullandığı mühendislik çözümleri ancak uydu navigasyonu sağlama ve profesyonelce hazırlanmış el yapımı patlayıcıları belirlenen koordinatlarda uzaktan kumandayla fırlatma alanında ileri teknoloji sahip ülkeler tarafından temin edilmiş olabilir" ifadelerini kullandı.