Ruhani'den Trump'a: Cahilce, saçma ve nefret dolu

Ruhani'den Trump'a: Cahilce, saçma ve nefret dolu

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada KDHC ile İran'a yüklenmesinin yankıları sürüyor.

Trump, konuşmasında, ülkesinin kendisini ve müttefiklerini savunmak zorunda bırakılması halinde Kuzey Kore'yi yok edeceğini belirtmiş, İran'ı da Ortadoğu'yu istikrarsızlaştırmaya niyetli "çürümüş bir diktatörlük" diye tanımlayarak "terörü desteklemeye son verme" çağrısında bulunmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise İran’ın nükleer programına ilişkin anlaşmanın bozulması halinde ülkesinin kararlı bir şekilde karşılık vereceğini kaydetti. Ruhani, Başkan Donald Trump’ın konuşmasını "cahilce, saçma ve nefret dolu" olarak niteledi.

İran lideri Trump’ın 8 aylık iktidarını hedef alan Genel Kurul’a hitabında “Bu anlaşma dünya siyasetine yeni katılan isimler tarafından bozulursa yazık olur’’ ifadesini kullandı.

Ruhani, ‘’Dünya büyük bir fırsatı kaçırmış olur. Ancak böyle talihsiz bir hareket İran’ın gelişimini ve ilerlemesini durduramayacaktır‘’ dedi.

Ruhani’nin açıklamaları, Trump’ın Genel Kurul’a hitabında Birleşmiş Milletler destekli İran nükleer anlaşmasını Amerika’nın bir utancı olarak nitelemesinden bir gün sonra geldi.

Ruhani kürsüdeyken çok sayıda ülke lideri de nükleer silahların önlenmesine ilişkin anlaşmayı imzalıyordu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dünya barışını korumaya yönelik reform çabalarına destek veren bir kararı onayladı.

Açılış töreni başladıktan sadece bir saat sonra 42 ülke nükleer silah anlaşmasına imza attı. Daha sonra bu sayı daha da arttı.

50 ülkenin onaylaması halinde anlaşmanın yürülüğe girmesiyle her koşul altında nükleer silahların denenmesi, geliştirilmesi, üretilmesi ve sahiplenilmesi yasaklanacak.