Ruhani: Afrin Suriye ordusuna verilmeli

Ruhani: Afrin Suriye ordusuna verilmeli

Ankara'da yapılan Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi sona erdi. 

Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi için yürütülen Astana barış sürecinin üç garantör ülkesinin liderleri olan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye konulu üçlü zirve için Ankara'da bir araya geldi. 

Putin, Erdoğan ve Ruhani'nin 1 saat 40 dakika süren görüşmesinden ilk açıklamalar İran'dan geldi. 

Reuters'ın İran Devlet Televizyonu'na dayandırdığı haberde İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin, "Afrin'in kontrolünün Suriye ordusuna verilmesi gerek" dediği ifade edildi.

Zirve sonrasında ortak basın açıklaması yapılıyor.

ERDOĞAN: TEL RIFAT İÇİN ORTAK ÇALIŞMAYA HAZIRIZ

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"Tel Rıfat bölgesinin de oraya dönecek Suriyeli kardeşlerimiz için yaşanabilir hale getirmek için Rus ve İranlı dostlarımızla birlikte ortak çalışma yürütmeye hazırız. PYD-YPG’nin kontrolündeki tüm bölgeleri güvenli hale getirene kadar durmayacağımızı bir kez de burada tekrarlamakta fayda görüyorum. PYD-YPG ile mücadelemiz Suriye’de DEAŞ ile mücadeleyi engelleyen veya aksatan değil tam tersine tamamlayan bir mahiyete sahiptir. DEAŞ ile PYD’nin aynı amaca hizmet etmediğini kabul etmeyen hiçbir anlayışın Suriye’de kalıcı barışa hizmet edebilmesi mümkün değildir."

RUHANİ: BUGÜN SURİYE HALKININ BARIŞA KAVUŞMA UMUDU DAHA ÇOK

Ruhani'nin konuşmasından satır başları:

 "Bölgemiz son senelerde büyük ve çok önemli sorunlarla karşılaştı. Bu sorun da terörizmdi. Bu teröristler bazı ülkeler tarafından eğitilmiş ve modern silahlar temin edilmiştir"

"Bugün Suriye halkının barışa kavuşma umudunun daha çok olduğunu görmekten mutluyum" 

"Hiçbir ülke Suriye'nin geleceği için karar veremez. Suriye'nin geleceği sadece Suriye halkını ilgilendirir. Suriye'nin birliğinin herkes tarafından tanınmasını istiyoruz" 

 

PUTİN: BAZILARI MEZHEPSEL VE ETNİK ÇATIŞMALARI KÖRÜKLEMEYE ÇALIŞIYOR

Putin'in konuşmasından satır başları:

"Bugün üçlü formatta yaptığımız görüşme son derece verimli geçti. Suriye'yle ilgili konuları ele aldık. Önemli mutabakatlar sağladık ve bunlar görüşmenin sonunda imzaladığımız ortak bildiride yer aldı."

"Bazıları Suriye'de mezhepsel ve etnik çatışmaları körüklemeye çalışıyor."

"Rusya, Türkiye ve İran Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlılığını teyit etti."