Rojava'da 'ABD destekli bağımsız Kürdistan' tartışması: Barzaniciler destekliyor, PYD karşı çıkıyor

Rojava'da 'ABD destekli bağımsız Kürdistan' tartışması: Barzaniciler destekliyor, PYD karşı çıkıyor

ABD'nin Suriye'de bağımsız bir Kürt devleti projesi olduğu iddiaları üzerine Kürt partilerinden farklı açıklamalar geldi. AKP'nin dostu Barzani'nin kurduğu ENKS, ABD'nin böyle bir projesi olduğunu ve destekleyeceklerini açıklarken, AKP'nin 'terör örgütü' dediği PYD, "Böyle bir şey yok. Doğru değil. Biz Suriye'nin kuzeyinde federalizmi kurduk. Bu federal sistemde Kürdistan adı bile geçmiyor" açıklamasında bulundu.

Suriye kaynaklı Inside Syria Media Center adlı haber portalında yayımlanan bir yazıda, ABD'nin Suriye topraklarında bağımsız bir Kürt devleti kurulması konusunda Kürtlerle anlaştığı iddia edildi. Söz konusu anlaşmanın Rakka ve Tabka'nın geri alınmasının hemen ardından yürürlüğe gireceği öne sürüldü.

Sputnik'ten Hikmet Durgun'a konuşan Kürt partilerinden temsilciler ise farklı açıklamalarda bulundu. 

BARZANİCİ ENKS: BİZ DESTEKLERİZ

AKP iktidarıyla dostane ilişkiler yürüten Irak Bölgesel Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani tarafından kurdurulan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin bağımsız bir Kürt devleti kurma projesinin destekleneceği belirtildi. 

ENKS yöneticisi Müslim Mıhemed, var olduğunu iddia ettiği projeyi destekleyeceklerini belirterek, "ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi, 'Kürdistan devleti'ni de kapsıyor. ABD'nin Suriye ve Irak'ta Kürt devleti kurması ihtimali vardır. Bunun olması, projenin sahibi olan ABD'ye bağlıdır. Biz, Kürtlerin haklarına kavuşmasından yanayız. Kürtlerin kendi topraklarında özgürlüğe kavuşması lazım. Hem Suriye'de hem de Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'nde" dedi. 

"IRAK'TA BAĞIMSIZLIK İLAN EDİLECEK"

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık ilan edeceğini açıklayan Mıhemed, "Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'nde bu yıl içinde referandum olacak ve bağımsızlık ilan edilecektir. Irak Kürdistanı, diğer bölgerein merkezi olacak, Kürt bölgelerine destek olacaklar. Fakat bugün Suriye'nin kuzeyinde de Kürtlerin haklarına kavuşmasına yönelik zemin mevcut. Bizden istenen şeyse, Kürtler olarak bu projeyi desteklememizdir" ifadelerini kullandı.

PYD: BÖYLE BİR ŞEY YOK, DOĞRU DEĞİL

AKP'nin 'terör örgütü' dediği Demokratik Birlik Partisi (PYD) tarafından yapılan açıklamada ise, ABD'nin böyle bir projesi olduğu iddiası yalanlandı. 

PYD'nin Dış ilişkiler sorumlusu Ewwas Eli, bağımsız bir Kürt devleti kurmayı hedeflemediklerini belirterek, "Böyle bir şey yok. Doğru değil. Biz Suriye'nin kuzeyinde federalizmi kurduk. Bu federal sistemde Kürdistan adı bile geçmiyor. Kurduğumuz sisteme Kuzey Suriye Demokratik Federalizm adını verdik" dedi. 

"BU KONUDA SİYASİ ADIM YOK"

Suriye'de faaliyet gösteren bir başka Kürt partisi olan Suriye Kürt İlerici Demokratik Partisi'nin yöneticisi Mustefa Hanifi ise "Bu konuda resmi bir şey yok. Şimdiye kadar böyle bir şey de duymadık. ABD, her şeyden önce Rakka operasyonuna ağırlık veriyor. Tabka barajı çevresinde çatışmalar yaşanıyor. ABD ile PYD'nin demokratik özerklik yönetimi arasında IŞİD'e karşı bir ittifak var. Eğer diğer konuda da ittifakları varsa bilmiyorum. ABD'nin Suriye'deki varlığı, IŞİD'le mücadeleye odaklı. Kürtlere devlet kurma gibi bir niyetleri konusunda şimdiye kadar herhangi bir şey duymadık. Siyasi bir adım yok" ifadelerini kullandı.