Rock müziğin efsanevi ismi Chuck Berry hayatını kaybetti

Rock müziğin efsanevi ismi Chuck Berry hayatını kaybetti

Rock müziğin efsanevi isimlerinden Chuck Berry, 90 yaşında hayatını kaybetti.

ABD'li siyahi müzisyen ve rock'n'roll efsanesi Chuck Berry 90 yaşında hayatını kaybetti.

Polis ekipleri, ABD'nin Missouri kentinde yaşayan müzisyenin evinde hayatını kaybetmiş bir şekilde bulunduğunu açıkladı. 

70 yıllık müzik kariyerinde 'Roll Over Beethoven' ve 'Johnny B. Goode' gibi sayısız hit şarkıya imza atan Chuck Berry, 1984 Grammy Ödülleri'nde "Hayat boyu başarı" ödülü kazanmış ve 1986 yılında Rock and Roll Hall of Fame Müzesi'ne ilk kabul edilen isimlerden biri olmuştu.

CHUCK BERRY KİMDİR?

18 Ekim 1926 yılında Kaliforniya'da doğdu. Usta gitarist ve rock'n'rollcu, 1950 yılında ilk olarak bir kulüp ya da bar grubu olarak tanımlanabilecek St Louis, Mo adlı trio ile müzik kariyerine başladı. Bu grupta usta gitarıyla yer alırken, Johnson piyanoda, Ebby Harding de davuldaydı.

1955 yılının Mayıs ayında Chicago'da blues'un efsane ismi Muddy Waters onları Chess Records'a önerecekti. Bir ay sonra da 'Maybeline' adlı şarkıları piyasaya çıkacaktı. Ağustosta listelere giren bu tanınmanın sadece ABD ile sınırlı kalması, single'ın İngiltere'de çıkmamasından dolayıydı.

Bu başarıyı 1956 Haziran'ında çıkan 'Roll Over Beethoven' adlı şarkısıyla da sürdürecekti. Ardından 'You Can't Catch Me', 'Scholl Day', 'Oh Baby Doll' gibi hit parçaları gelecekti. AC/DC'ninde ilk yıllarında Avustralya'da çıkan ilk albümlerinde cover'ını yaptıkları 'Scholl Day' 1 milyonun üzerinde satış yapmış ve listelerde 1 numaraya yükselmişti. Bu parça ile Berry, ilk önce İngiltere'de tanınacak ve ardından da tüm dünyaya yayılacaktı.

1957 sonunda 'Rock'n Roll Music' single'ı çıktı. Bunu takiben 'Sweet Little Sixteen', 'Johnny B Goode', 'Back'ın The USA' gibi muhteşem parçalarla ününe ün katacaktı.

1960'lı yıllara girerken polisle başı derde girecekti. Indiana'daki Federal Hapishane'de iki yıl yatan Berry'nin parçaları o günlerin yeni grupları olan Rolling Stones ve Beatles tarafından da yorumlanacaktı. Aynı zaman sürecinde de Berry'nin parçaları 3 albümde toplanıp, piyasaya çıkacaktı.

1964 yılının başında hapisten çıkan Berry, Chicago'daki stüdyosuna kapanıp, yeni parçalar hazırlamaya koyulur. Bir ay sonra 'Nadine (Is It You?) single'ı geldi. Ardından da İngiltere turnesine çıkar. 9 Mayıs 1964'de Animals ile birlikte Finsbury Park Astoria'da konser verirler.

1985 yılında Grammy tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü

DAHA FAZLA