‘Roboski cezası' hukuka aykırı bulundu

‘Roboski cezası' hukuka aykırı bulundu

Süleyman Demirel Üniversitesi’nde Roboski anmasına katıldıkları için okuldan atılan 24 öğrencinin Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı itiraz sonuç verdi. Mahkeme, rektörlüğün cezasını hukuka aykırı bularak, yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) Roboski katliamında yaşamını yitirenler için 2015 yılında kampüste anma etkinliği düzenleyen öğrencilere polis ve ırkçı gruplar saldırmış, saldırıya uğrayan 42 öğrenci hakkında "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla dava açılmıştı. Yargılama sonuçlanmadan 2016-2017 bahar dönemi başlarında 42 öğrencinin okulla ilişkileri kesilirken, 24 öğrencinin avukatları aracılığıyla yürütmenin durdurulması için Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvuru sonuçlandı. 

MAHKEME CEZAYI HUKUSUZ BULDU

Konya Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi tarafından verilen kararda, öğrenciler hakkında Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "örgüt propagandası" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından açılan davanın halen sürdüğü belirterek, yargılama sonuçlanmadan öğrencilerin okulla ilişkilerinin kesilmesini hukuka uygun bulmadı. Mahkeme kararında "Davacının suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, böyle bir örgütü yönetmek veya bu amaçla kurulan örgüte üye olmak, üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunmak veya yardım etmek işlediğine veya bu yöne de eylemde bulunduğuna dair adli yargı mahkemelerince verilen bir karar bulunmadığı dolayısıyla yönetmeliğin 9/1-a uyarınca böyle bir durumdan yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilemeyeceğinden dava konusu işlemde hukuka uygun bulunmadığı sonucuna varılmıştır" diye belirtti. 

ÖĞRENCİLER OKULA DÖNÜYOR

Öğrenciler hakkında mahkeme kararı ile kesinleşmiş herhangi bir ceza bulunmadığının altını çizen ve itirazı kabul eden mahkeme kararında, "Açıklanan nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. Maddesinin 7. fıkrası uyarınca davacı tarafından yapılan itirazın kabulüne, Isparta idare Mahkemesince yürütmenin durdurulması isteminin reddi yolunda verilen 24 Kasım günlü kararın kaldırılmasına, açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç zararlara sebebiyet verebilecek nitelikte bulunan dava konusu işlemin teminat aranmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi" denildi. 

Karara göre öğrenciler, 2016-2017 öğretim yılı ikinci döneminde okula dönebilecek. 

NE OLMUŞTU?

Süleyman Demirel Üniversitesi'nde 2015 yılında Roboski katliamında yaşamını yitirenleri anan öğrencilere önce faşist bir grup, ardından da polis saldırmıştı. 50'ye yakın öğrencinin gözaltına alındığı saldırı sonrası emniyet tarafından öğrencilerin tümüne soruşturma açıldı. Emniyetin açtığı soruşturmanın peşinden üniversite rektörlüğü de öğrencilere soruşturma açtı ve yargı soncu beklenmeden 42 öğrencinin okulla ilişkisi tamamen kesildi.

Öğrencilere tebliğ edilen belgede ise uzaklaştırma cezasına gerekçe olarak Yükseköğretim Disiplin Yönetmeliği’nin 9'uncu maddesinde yer alan "Mahkeme kararı ile kesinleşmiş olmak kaydıyla" işlenen suçlara yer verildi. Öğrenciler hakkında ise açılan davada kesinleşen herhangi bir hüküm söz konusu değilken, durumun KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) tarafından haberleştirilmesi üzerine ÇHD'li avukatlar Isparta ve Konya Bölge İdare Mahkemelerine itiraz ve suç duyurusunda bulundu. 

Öte yandan öğrenci-gençlik örgütleri de yaşananlara tepki göstererek, konu ile ilgili çeşitli yasal girişimlerde bulunmuştu.

(DİHABER)