Robert Fisk: Musul zaferi Deyrizor'un kaybedilmesi anlamına gelebilir

Robert Fisk: Musul zaferi Deyrizor'un kaybedilmesi anlamına gelebilir

Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Musul’daki operasyonda başarılı olunsa bile bu başarının Suriye’de IŞİD'in kuşatması altındaki Deyrizor’un kaybedilmesi anlamına gelebileceğini belirtti.

Irak ordusu tarafından Batı Musul'un IŞİD'ten kurtarılması için başlatılan operasyonu yazan Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Musul’daki operasyonda başarılı olunsa bile bu başarının Suriye’de IŞİD'in kuşatması altındaki Deyrizor’un kaybedilmesi anlamına gelebileceğini belirtti.

Ortadoğu üzerine nitelikli değerlendirmeleri ile tanınan Robert Fisk, Independent'ta yer alan analizinde, "Eğer IŞİD Musul’da yenilirse büyük ihtimalle gücünü 340 km ötedeki Deyrizor’a yönlendirecektir" diyerek, "Musul zaferi Deyrizor yenilgisi anlamına gelecektir" görüşünü dile getirdi.

Robert Fisk'in Independent'ta yer alan değerlendirmeleri şöyle:

'MUSUL ZAFERİ DEYRİZOR'UN KAYBEDİLMESİ ANLAMINA GELEBİLİR'

"Arap basınında “Batı Musul’un yeniden fethi başlıyor” ve benzeri pek çok manşet atıldı. Irak ordusu, Şii milisler, ABD, Türkiye ve İngiltere’den sembolik sayıda birkaç asker ve Peşmergelerin eski Musul havaalanı civarında birkaç küçük köyü IŞİD’in elinden aldığı biliniyor. Ancak Musul’da IŞİD’e karşı zafer elde edilmesi için haftalar beklide aylar gerekiyor. Musul’da başarılı olunsa bile bu başarı Suriye’de Deyrizor’un kaybedilmesi anlamına gelebilir. 

Batı Musul’da Irak ordusunun IŞİD’e karşı başlattığı saldırının, Irak Başbakanı ve ABD’li generallerin bilindik başarı vaatlerinin ardında IŞİD tarafından kuşatılan 90 bin kişinin yaşadığı Suriye şehri Deyrizor bulunuyor. Eğer IŞİD Musul’da yenilirse büyük ihtimalle gücünü 340 km ötedeki Deyrizor’a yönlendirecektir. Bu bağlamda Musul zaferi Deyrizor yenilgisi anlamına gelecektir." 

'TRUMP'IN ORTADOĞUDA IŞİD'E KARŞI BİR ZAFERE İHTİYACI VAR'

"Bu şimdilik bizlere anlatılan senaryo… Son üç yılda Musul’da IŞİD’e karşı dört kez zafer ilan ettiklerini unutsak da Donald Trump’ın Ortadoğu’da IŞİD’e karşı bir zafere ihtiyacı olduğu aşikar. Bu onun seçildikten sonra gerçekleştirdiği ilk seçim vaadi olabilir. 

Geçtiğimiz yıl bahar aylarında Irak Başbakanı Haydar El Abadi 2014 yılında IŞİD tarafından ele geçirilen Musul’un tamamını kurtarmak için harekete geçmişti. Ancak en seçkin birliklerinin neredeyse yarısını IŞİD’in intihar saldırıları sonucunda kaybetmişti. Irak ordusunun Eski Musul’un dar sokaklarında tanklar ve zırhlı araçlarla ilerlemesi mümkün görünmüyor. Yarım milyondan fazla sivilin yaşadığı Batı Musul’a yapılacak hava saldırıları ise Batılı liderlerin kınama yarışına girdiği Suriye ve Rusya hava kuvvetlerinin Doğu Halep’te cihatçı gruplara karşı düzenlediği hava saldırılarını akla getiriyor."

'MUSUL'DA EN KÖTÜSÜNE HAZIR OLUNMALI'

"Daha önce olduğu gibi birkaç boş köyü ele geçirmekten ibaret görünen Irak ordusunun ‘yeni’ saldırısında senaryo üzücü bir şekilde aynı görünüyor. Birkaç kaçış yolu ve Dicle nehrinin ön cephe olduğu IŞİD hatlarının gerisinde 650 bin sivil kapana kısılmış durumda. İronik bir şekilde bugün Deyrizor’un kaderi Musul’a bağlı. Bu yılın başlarında IŞİD Suriye hükümetinin kontrolündeki Deyrizor’un ortada ikiye bölmek için ağır bir saldırı gerçekleştirmişti. Bu saldırı esnasında Suriye ordusu Deyrizor havaalanı kontrolü sağlamayı başarmıştı ancak ABD hava kuvvetlerinin saldırısı sonucunda 60 Suriye askeri hayatını kaybetmişti. ABD bunun yanlışlıkla olduğunu söylese Suriye bunun kasten yapıldığını söylemişti. 

Belki de Musul’da sıkışıp kalan sivillerin sayısı 650 bin olarak abartılıyor. Doğu Halep’te 250 bin sivilin sıkışıp kaldığı söylenmişti ancak Halep savaşı sona erdiğinde bu rakam 90 bin olarak açıklanmıştı. Yine de BM ve insani yardım örgütleri Musul’da en kötüsü hazır olmalılar."