Rıfat Ilgaz’ın isminin okuldan silinmesi Meclis’e taşındı

Rıfat Ilgaz’ın isminin okuldan silinmesi Meclis’e taşındı

Kastamonu Üniversitesi Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksekokulu’nda usta yazarın isminin silinmesi yönündeki kararı Meclis’e taşındı.

Twitter: @Meryem_Yildrim / Mail: [email protected]

Kastamonu Üniversitesi Senatosu’nun Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksekokulu’ndan, usta yazarın isminin kaldırılması kararı Meclis gündemine taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, dün gündeme gelen ve büyük tepki toplayan usta yazar Ilgaz’ın adının yüksekokuldan kaldırılmasını bir soru önergesi vererek, TBMM’ye taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, “Her ne kadar yerel kaynaklar sosyal medya ve kamuoyu baskısıyla bundan vazgeçildiğini iddia etse de şu ana kadar Kastamonu Üniversitesi Senatosundan konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmamıştır” denildi.

SİSTEMATİK TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ

Rıfat Ilgaz’ın “Halime Kaptan” eserinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘100 Temel Eser’ kitap serisi arasında yer aldığını, onlarca roman, şiir ve çocuk kitabı yayınlayan, özellikle Hababam Sınıfı eseriyle tüm ülkeyi güldürerek buluşturmayı başarabilen önemli bir edebiyatçı olduğu vurgulanan önergede, dilin ve toplumun önemli bir aydını olan Ilgaz’ın adının silinmesinin sistematik bir ideolojik toplum mühendisliğine işaret ettiğinin altı çizildi.

BAKANA 5 SORU

HDP’li vekil Lezgin Botan Eğitim Bakanı Yılmaz’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

“1 - Kastamonu Üniversitesi Senatosu’nun “Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksek Okulu”nun adını “Cide Meslek Yüksek Okulu” olarak değiştirme kararı almış mıdır?

2 –  Kastamonu Üniversitesi Senatosu’nun toplumca seçilen Rıfat Ilgaz’ın adını yüksekokuldan silmek istemesinin nedeni nedir? Bunu kim veya kimler talep etmiştir?

3 – “Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksek Okulu”nun adının “Cide Meslek Yüksek Okulu” olarak değiştirilmesi amacıyla Yükseköğretim Kurulu’na ulaşan herhangi bir karar var mıdır?

4 – Eseri MEB tarafından 100 Temel Eser olarak belirlenen Rıfat Ilgaz’ın adının silinmesi kararı alanlar hakkında soruşturma başlatılacak mıdır? Bu konuda kamuoyu bilgilendirilecek midir?

5 – Kastamonu Üniversitesi Senatosunun Rıfat Ilgaz’ın adının silinmesi konusunu rafa kaldırdığı yönündeki haberler doğru mudur? Rıfat Ilgaz’ın adının silinmesinden vazgeçilmiş midir?”