Reza Zarrab'tan Emine Erdoğan’ın derneğine milyonlarca lira 'bağış'

Reza Zarrab'tan Emine Erdoğan’ın derneğine milyonlarca lira 'bağış'

Reza Zarrab'ın, Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu ve halen himayesinde faaliyetlerini sürdüren TOGEM-DER'e 18 milyon lira 'bağış' yaptığı ortaya çıktı.

Reza Zarrab'ın, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu ve halen himayesinde faaliyetlerini sürdüren TOGEM-DER'e (Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği) 2013’te 850 bin, 2014 yılında 1.5 milyon dolar, 2016 yılında da 2.3 milyon dolar tutarında 'bağış' yaptığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker tarafından aktarılan rakamlara göre; Reza Zarrab'ın TOGEM-DER’e yaptığı toplam bağış tutarı 4 milyon 650 bin dolar, bugünün döviz kuruyla yaklaşık 18 milyon TL ediyor.

Toker'in "Togem-Der, Sarraf’tan 18 milyon TL aldı mı?" başlığıyla yayınlanan köşe yazısından ilgili bölüm şöyle:

Sarraf’ın 18 Mayıs 2016 tarihli kefalet başvurusunda, Emine Erdoğan himayesinde faaliyet gösterdiği pek çok kaynakta yer alan Togem-Der adlı derneğe milyonlarca dolar tutarında bağış yapıldığı listelenmiş biçimde yer alıyordu. 
Önceki yazıda aktardığım 2.3 milyon dolarlık bağış tutarının eksik olduğu, bu rakamın yalnızca 2016 yılına ilişkin olduğu, kefalet dilekçesinde Togem-Der’e Sarraf’tan 2013’te 850 bin, 2014 yılında da 1.5 milyon dolarlık daha bağışın yapıldığı bilgisi hatırlatıldı. 
Böylelikle Rıza Sarraf’ın Togem-Der’e yaptığı toplam bağış tutarı 4 milyon 650 bin dolara ulaşıyor. (Zaten, o dönem, yani Mayıs/Haziran 2016’da bu bağışlar, TBMM’de birden fazla soru önergesine konu edilmiş.) 
Sarraf’ın, ABD yargısına verdiği bir dilekçede yanıltıcı veya yalan bilgi verme ihtimali var mıdır sizce? Düşük bir olasılık olsa da kesin bilmiyoruz. Yine de, Togem- Der’e yapılan bağış tutarının bugünün döviz kuruyla yaklaşık 18 milyon TL olduğunu biliyoruz. 
Sorulara geçelim: 
- Açık adı “Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği” olan Togem-Der, Rıza Sarraf’tan 4 milyon 650 bin dolar bağış aldı mı?
- Bugünün kuruyla 18 milyon TL olan bu bağış tutarı nerelerde ve hangi amaçlarla harcandı?
- Harcamalar denetlendi mi? 
- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamına Sarraf’ın yaptığı yüklü bağışlar da dahil edilecek mi?