Reza Zarrab'ın tanık olduğu davada 7. gün: Kol saati ve piyano Çağlayan'a rüşvetti

Reza Zarrab'ın tanık olduğu davada 7. gün: Kol saati ve piyano Çağlayan'a rüşvetti

ABD'de görülen davada savcılıkla anlaşarak itirafçı olan Reza Zarrab, yedinci kez Hakan Atilla'ya karşı tanık sandalyesine oturdu.

ABD'de "İran'a yönelik yaptırımları delmek" ve "kara para aklamak" gibi suçlamalarla tutuklu yargılanan ve savcılıkla anlaşarak tanık konumuna geçen Reza Zarrab'ın ifadesine 7. gününde çapraz sorgu ile devam ediliyor.

Duruşmada Reza Zarrab'ın sorgusuna geçilmeden önce, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın sorgusuna ait 47.25 dakikalık bir video izletildi.

CANLI BLOG |

Güncelleme 00.42

 

Yeni tanık, avukat ve eski CIA direktör yardımcısı David Cohen, kürsüye çıktı. Cohen, Terör ve Mali İstihbarat Müsteşarı olarak görev yaptığı dönemde Halkbank'la ilgili bilgi edindiğini söyledi. Türkiye ile İran arasındaki ticarette asıl olarak kullanılan banka Halkbank'tı.

Güncelleme 00.18

Reza Zarrab'ın ifadesi sona erdi.

Güncelleme 00.14

Avukat Fleming yeniden çapraz sorguya başladı. Fleming, Zarrab'ın cezaevindeki hücre arkadaşına ödeme ayarlayarak kendine koruma sağlamasıyla ilgili soru sordu. Zarrab, "Cezaevinde olduğum süre boyunca bir arkadaş edindiğim doğru; bazı zamanlarda da, bir avukat tutabilmesi için bu kişiye ödemeler yaptım. Bu ödeme borçtu" dedi.

Güncelleme 23.47

Savcı, "bu tehditleri durdurmak için yapabileceğiniz bir şey olduğunu düşünüyor musunuz?" dedi. Reza Zarrab ise, "tanıklık etmemesi durumunda tehditlerin durabileceğini, ancak yine de ifade verdiğini belirtti. ve artık buradayım" dedi.

Güncelleme 23.46

Savcının güvenliğinizle ilgili endişeleriniz var mı? Sorusuna, Reza Zarrab, "evet, elbette" yanıtını verdi. 

Güncelleme 23.45

Savcı Zarrab'a cezavinden nasıl çıkarıldığını sordu. Zarrab, cezaevinde bir kişinin kendisine bıçak çektiğini ve onu öldürmeye çalıştığını söyledi. Bu şahsın, kendisine işbirliği yaptığı için saldırdığını ve Zarrab'ı öldürmek için talimat aldığını belirtti.

Güncelleme 23.44

Reza Zarrab, "Tüm malvarlığıma Türkiye Cumhuriyet tarafından el konuldu. 18 kişinin da malvarlığına yine Türkiye hükümeti tarafından el konulduğunu söylüyor. (Bunların arasında) varlığından bile haberdar olmadığım kişiler var. Hiç tanımadığım insanlar var." dedi.

Güncelleme 23.36

Savcı, Zarrab'a ait teknelerin, para yığınlarının fotoğraflarını göstererek hala bunlardan faydalanıp faydalanmadığını sordu. Zarrab: Hayır, efendim. Hepsine el kondu.

Güncelleme 23.35

Savcı, Zarrab'ın işbirliği anlaşmasının neden geciktiğini sordu. Zarrab iki neden saydı: 1) "Yasalar ve adalet çerçevesinde iki avukatımın yürüttüğü siyasi girişimler vardı." 2) "Elbette, işbirliği yapma konusundaki zorluklar ortadaydı." dedi.

Güncelleme 23.33

"Hükümete, hakkında bilgi verdiğiniz tek kişi Hakan Atilla mı?" sorusuna Zarrab hayır cevabını verdi.

Güncelleme 23.32

Savcı, sorularıyla, Sarraf'ın, kürsüde yalan söylemesi durumunda anlaşmasının çöpe gideceğini ima etti. Zarrab, "Bu herhalde hayatımda olabilecek en kötü şey olurdu" dedi. "Neden?" sorusuna  Zarrab, yalan söylerse anlaşmasının bozulacağını ve yeni suçlar ekleneceğini söyledi.

Güncelleme 23.28

Zarrab, işbirliği anlaşması kapsamında ABD'de tanık koruma programına başvurma hakkı olduğunu belirtti. Zarrab, henüz böyle bir talepte bulunmadığını söyledi.

Güncelleme 23.26

Savcı, Zarrab'ın yaptığı işbirliği anlaşmasıyla ilgili sorular soruyor. İşbirliği anlaşması kapsamında Zarrab, tanık koruma programına alınabilecek. Savcı, Zarrab'a, ifade vermesi durumunda cezaevinden çıkacağı yönünde bir vaat verilip verilmediğini soruyor. Zarrab "Hayır" dedi.

Güncelleme 23.05

Zarrab, Aralık 2013'te tutuklanmasıyla ilgili ifade veriyor. Savcının, "Bu suçlamalardan nasıl kurtuldunuz?" sorusuna "Ödemeler yaptım ve bunlar kısmen rüşvet olarak verildi" yanıtını verdi.

Güncelleme 23.02

Savcı, görüşmelerden birinde bir "konşimento" sorunundan bahsedildiğine dikkat çekti. "Bu konşimento sorunu neydi?" diye sordu. "Büyük gemilerin izlenebilir olmasından kaynaklı bir konşimento meselesiydi. Hakan Atilla gemilerin izlenmesinden endişe duyuyordu"dedi.

Güncelleme 22.56

Savcı, Reza Zarrab'ın Zafer Çağlayan'a verdiği kol saati ve piyanonun rüşvet olarak verilip verilmediğini sordu. Zarrab, her ikisini de rüşvet olarak verdim dedi.

Güncelleme 22.36

Zarrab, "Bunlar Zafer Çağlayan'a ödenen paralardı." diyerek elindeki delili gösterdi. Reza Zarrab'ın iddiasına göre bu tutarlar, Zarrab'ın İran ticaretinden ödenen "komisyonlardandı."

Güncelleme 22.32

Zarrab, Atilla'nın durumun farkında olduğunu ancak yine de onlara ayak uydurduğunu iddia etti. Zarrab, "Atilla genel müdürüne haber verdi çünkü biliyordu." dedi.

Güncelleme 22.30

Savcının "ABD'li bir banka yaptığınız işin içinde NIOC'un (İran Ulusal Petrol Şirketi) olduğunu bilse ne yapardı?" sorusuna Zarrab, "Parayı, gönderen kişinin olduğu yere geri gönderirdi." diye yanıt verdi. Savcı bu yanıtın ardından "İşlemi gerçekleştirmezdi, değil mi?" ifadelerini kullandı. Reza Zarrab da onu onayladı.

Güncelleme 22.29

Savcı, Zarrab'ın herkese rüşvet vermediğine dikkat çekiyor .Rüşvet vermediği iddia edilen bazı isimler: Aydoğan, Ali Fuat ve Hakan Atilla.

Güncelleme 22.24

Verilen aranından ardından çapraz sorgu sona erdi. Savcı bir kez daha Reza Zarrab'ı doğrudan sorgulayacak.

Güncelleme 21.00

Konu Zarrab'ın ABD'de cezaevindeyken yaptığı görüşmelere geldi. Görüşmelerden en az biri Zarrab ile amcası Ahad arasında.

Avukat Fleming, "Amcanıza bu ülkede serbest kalmak için yapmadığınız bir şeyi itiraf etmeniz gerektiğini söylediniz, değil mi?"sorusuna Zarrab,"Bu kesinlikle doğru değil" yanıtını verdi. Fleming, bir ses kaydı dinletmek istiyor. Kayıt Azeri dilinde.

Güncelleme 20.59

Avukat Fleming, Zarrab'a Türkiye'deyken verdiği yeminli bir ifadenin metnini verdi. Söz konusu ifadede Zarrab, Süleyman Aslan'ın rüşvet almadığını söylüyordu.

Güncelleme 20.56

Mevzu yine "ekonomik cihat" konusuna geldi. Sarraf, "ekonomik cihat"ın ne demek olduğunu bilmediğini, Farsça yazı okuyamadığını ve Ahmedinecad'a hitaben yazılan ve kendisinin imzaladığı mektupta ne yazdığını bilmediğini iddia etti.

Avukat Fleming "Mart 2016'da tutuklandığınız zaman da ekonomik cihadın ne olduğunu anlamamış mıydınız?" diye sordu. Zarrab,"Kesinlikle doğru ama bugün bunun ne olduğunu biliyorum." yanıtını verdi.

Güncelleme 20.54

Zarrab, 2013'teki soruşturma sırasında Türk savcılara "kimi zaman" yalan söylediğini belirtti, geçen yıl da tutuklandığı zaman FBI'a yalan söylediğini kabul etti. "Yaptırımları ihlal etmediğimi söyledim, doğru" dedi.

Güncelleme 20.43

Zarrab, İstanbul'da acil bir yere gitmesi gerektiği zamanlarda emniyet şeridini kullanmak için İstanbul polisine yalan söylemeye ihtiyaç duymadığını söyledi. "Emniyet şeridini kullanmak için yalan söylememe gerek yoktu. Zaten istediğim gibi kullanıyordum" iddiasında bulundu.

Güncelleme 20.39

Atilla'nın avukatları Zarrab'a "Eşinize yalan söylediniz, doğru mu?" diye sorunca savcılar itiraz ediyor. Kısa bir tartışma sonrasında savunma makamı, Zarrab'a hayat kadınlarıyla ilgili sorular sormaya başladı.

Güncelleme 20.37

Zarrab, geliri hakkında Türk yetkililere yalan söylediğini iddiasını reddetti ve "Türk yetkililerin çoğu benim gelirimin ne olduğunu biliyordu" dedi.

Günceleme 20.30

Zarrab, "Burada sanık aleyhinde ifade vermeye başladığım tarihten itibaren mal varlığıma el kondu"  dedi.

Güncelleme 20.21

Zarrab, "Olağan yolları takip ettim. 2001 yılında başvurdum ve 2006'da veya 2007'de vatandaşlık aldım" dedi. Zarrab hemen ardından kendi söylediğini düzeltiyor ve ilk başvuruyu 2000 yılında yaptığını söyledi.

Güncelleme 20.20

Avukat Zarrab'ın "istisnai statü" olarak bilinen bir prosedür kapsamında ne zaman Türkiye vatandaşı olduğunu sordu, Sarraf bunu reddetti.

Güncelleme 20.18

Avukat Fleming'in, "2014'te meclis soruşturma komisyonuna bir mektup gönderip göndermediği" sorusuna Zarrab, "Hatırlamıyorum" yanıtını verdi.

Güncelleme 20.16

Avukat Fleming, Zarrab'ı, Gülencilerin bombalı saldırı yapmadığı için terör örgütü olmadığını kabul etmesini sağlamaya çalıştı. Zarrab, "O konuda anlaşamayız, çünkü ben onların ne yaptığını bilmiyorum" dedi.

Güncelleme 20.13

Avukat Fleming'in Reza Zarrab'a, "Gülen cemaatini hiç duydunuz mu?" sorusuna Zarrab, "Evet, farklı gruplar onlar için farklı isimler kullanıyor. Bu nedenle, onlar siyasi bir grup mu, dini bir grup mu, yoksa terör örgütü mü bilmiyorum." dedi.

Güncelleme 20.09

"Mahkemede bize, Türkiye'de size isnat edilen bazı şeylerden suçlu olduğunuzu söylemiştiniz" ifadelerine "Kesinlikle doğru" sözleri ile katılan Zarrab, bir polis memurunun kendisine şantaj yapmaya çalıştığını iddia etti.

Güncelleme 20.07

Jüriye sunulan fotoğrafın ortasında Zarrab'ın kuzeni yer alıyor. Fotoğrafın kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

Güncelleme 20.01

Bir fotoğraf jüri üyelerine gösterildikten sonra delil dosyasına eklendi. Kamuoyuyla da paylaşılması bekleniyor.

Güncelleme 20.00

Zarrab'ın daha önce ifadesinde yalanladığı "sınırdaki olay" iddiasına geri dönüldü. Avukat Fleming, Sarraf'ın şoförünün yüklü miktarda parayı Rusya'ya kaçıracakken Türkiye sınırında yakalandığını iddia etmiş, Zarrab bunu reddetmişti. Fleming, bu olayda yakalanan ve Zarrab'ın şoförü olan kişinin, nakit para taşırken durdurulan 14 kişiden biri olduğunu iddia etti.

Güncelleme 19.52

Zarrab ile Hakan Atilla arasında geçen kısa bir görüşmenin ses kaydı dinletiliyor. 

Güncelleme 19.49

Yeniden, iddia edilen iki mekanizma arasındaki geçiş konusuna dönüldü yani, sahte altın ticaretinden "gıda" ticaretine geçiş Geçişin nedenini, İran'a yönelik yaptırımların yağmur gibi gelmesi olarak ifade ediyor.

Güncelleme 19.43

Zarrab ile Happani arasındaki başka bir görüşmeye geçiliyor. Görüşmede Süleyman Aslan'ın Volgam ("gıda" şirketlerinden biri) ile ilgili söylediklerinden bahsediliyor.

Güncelleme 19.32

Dinletilen telefon kaydında Reza Zarrab, Happani için "sağ kolum" diyor.

Güncelleme 19.20

Dinletilen kayıt, Reza Zarrab ile Süleyman Aslan arasında 2013 yılında yapılmış bir görüşmeye ait.

Güncelleme 19.07

Zarrab'ın çapraz sorgusu kaldığı yerden devam ediyor. Yeni bir ses kaydı dinletiliyor.

Güncelleme 19.06

Yargıç, OFAC yönetmeliğiyle ilgili ifade verecek tanıklarla ilgili kararını verdi; savunma bu tanıklara, kurumun yönetmeliğinin tarihçesiyle ilgili çapraz sorgu yapabilecek.

Güncelleme 19.01

Atilla'nın avukatı Victor Rocco, müvekkilinin yaptığı iddia edilen işlerin, cezai kovuşturmayla değil, sadece ABD finans sistemine giriş yasağıyla cezalandırıldığını öne sürüyor. Atilla'nın avukatı Rocco, Adalet Bakanlığı sanki Hazine Bakanlığı'ymış gibi hareket ediyor." dedi.

Güncelleme 18.55

Duruşma öncesi görüşmelerde, savcı OFAC (Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi) düzenlemelerinde yer alan içinden çıkılmaz nüanslar hakkında yargıca sorular soruyor."Yargıç,Bu güney bölgesindeki dava daha önce emsali olmayan bir dava mı" sorusuna savcı, "Evet" yanıtını verdi.