Reza Zarrab'ın itiraflarına ilişkin kanıtlar ortaya çıktı

Reza Zarrab'ın itiraflarına ilişkin kanıtlar ortaya çıktı

Reza Zarrab'ın duruşmanın ilk iki gününde yaptığı itiraflara ilişkin bazı kanıtlar paylaşıldı.

İleri Haber

ABD, Reza Zarrab'ın tanık olarak ifade verdiği davada bazı kanıtları kamuoyuna açıklamaya başladı.

Zarrab davasını takip eden gazetecilerin paylaştığı kanıtlar arasında Reza Zarrab'ın ödemelerini kaydettiği hesap defteri yer alıyor. 2012 ve 2013 yıllarında Zafer Çağlayan'a yaptığı ödemeler de listede yer alıyor. Zarrab'ın dünkü ifadesinde Erdoğan'ın Ziraat Bankası ve Vakıfbank için talimat verdiğini söylediği tapelere ilişkin deliller de gazeteciler tarafından yayınlandı.

Zarrab dünkü ifadesinde Erdoğan'ın Ziraat Bankası ve Vakıfbank için talimat verdiğini söylemişti. Söz konusu talimata ilişkin yayınlanan yazışmalar şöyle:

 

'BABACAN VE BAŞBAKAN EMİR VERMİŞ'

Zarrab ile Arap Türk Bankası'ndan Özgür Erker arasında geçen yazışmalarda Erdoğan'ın ve Babacan'ın Ziraat ve Vakıf Banka ilişkin onay verdiğinden bahsediliyor. Zarrab, dünkü savunmasında Ziraat Bankası ve Vakıfbank'ın da İran ile kurulan mekanizmaya dahil edilmesi için dönemin başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat verdiğini söylemişti.

Zarrab, "Halkbank'ta başka kişilere rüşvet verme ihtiyacı duymadım, zaten Türkiye'nin ekonomi bakanına rüşvet veriyordum" ifadelerini kullanmıştı.

Gazetecilerin paylaşımına göre Zarrab'ın, Çağlayan'a ödediğini söylediği rüşvetleri gösteren listeler:

BANK ASYA ÜZERİNDEN 2 MİLYON 465 BİN LİRA AKTARILMIŞ

Yine başka bir liste de Zafer Çağlayan'ın kardeşi Şenol Çağlayan'a yapılan para transferlerinin listesi yer alıyor. Listeye göre Zafer Çağlayan'ın kardeşi Mehmet Şenol Çağlayan'a Bank Asya üzerinden 2.465.000 TL aktarılmış görünüyor.

AHMEDİNECAD'A MEKTUP

Reza Zarrab'ın İran'ın eski cumhurbaşkanı Ahmedinecad'a yazdığı bir mektup da delil olarak sunuldu.

Mektupta şunlar deniliyor:

"Emperyalizm canavarı sevgili ülkemizin ekonomik yaptırımlar ve negatif propaganda yüzünden tecrit altında kalmasına yol açıyor.

Her İranlının dini görevi olduğu gibi özellikle ekonomik cihat yılı olarak adlandırılan bu yılda ülkeme hizmet ediyorum. Her gün bu baskı daha da artıyor.

Döviz alanında 50 yıldır çalışan Zarrab ailesi olarak Rusya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’deki döviz bürolarımız aracılığıyla 3 milyar euroyu İran’a dolaylı olarak gönderdik.

Bu ülkelerin ekonomiden sorumlu yöneticileri işlemleri yapmamızda yardımcı oluyor, kredi koşullarını da kolaylaştırıyorlar."

'EKONOMİK CİHAT YILI'

Kanıtlar arasında Zarrab'ın 2011'de İranlı banka yöneticilerine yazdığı bir mektubun taslağı da yer alıyor:

"İran İslam Cumhuriyeti Merkez Bankası Güvenlik Müdürlüğüne 

Dini liderlerin be Merkez Bankası’nın sayın yetkilileri ve çalışanlarının yaptırımlara karşı oynadığı rol yaptırımları akıllı bir şekilde etkisiz hale getirmekte hatta bunları özel yöntemler sayesinde fırsatlara dönüştürmektedir. Yaptırımların yoğunlaştırılması ve artırılması yönünde bir eğilim olduğu sır değildir. Ve İran İslam devriminin bilge lideri bu yılı “ekonomik cihat yılı” ilan ettiği için döviz işlemleri alanında yarım yüzyıllık deneyime sahip olan Zarrab ailesi Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Azerbaycan’da şubeler kurarken düzenlemeler çerçevesinde ve İran İslam Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın doğrudan denetimi altında en az miktarda kar ve tesis kullanarak para ve döviz alanında yatırımlara karşı politikalar uygulamak amacıyla her türlü işbirliğine katılamayı bir ulusal ve ahlaki görev olarak gördüğümüzü beyan ederiz. 

İran İslam Cumhuriyeti’nin azimli çocuklarının çaba ve işbirliğinin sevgili ulusumuzun tüm uluslararası ve mali alanlarda ilerlemesine olumlu yönde katkı yapmasını umuyoruz."

Reza Zarrab

Çeviri @sebla_kucuk hesabından alınmıştı.