Reza Zarrab'ın ifadesinde bahsettiği Aktif Bank kime ait?

Reza Zarrab'ın ifadesinde bahsettiği Aktif Bank kime ait?

ABD'de tanık olarak hakim karşısına çıkan Reza Zarrab, İran'a yönelik yaptırımların delinmesinde AKP'ye yakınlığıyla bilinen Çalık Holding'e ait Aktif Bank ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

ABD'de tutuklu yargılanırken savcılık ile işbirliği yapan Reza Zarrab, tanık olarak ilk defa hakim karşısına çıktı. Zarrab ifadesinde dikkat çekici itiraflarda bulunurken, İran'a yönelik yaptırımların delinmesinde Aktif Bank ile birlikte çalıştıklarını söyledi. 

İran'ın doğalgaz ve petrol satışlarından elde ettiği parayı yaptırımlar dolayısıyla uluslararası piyasada kullanamadığını belirten Zarrab, bunun için Türkiye'de bir bankada hesap açmaya çalıştığını kaydetti. Akitf Bank'ın ilk olarak kendisini reddettiğini aktaran Zarrab, daha sonra dönemin Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın kendisine yardım ettiğini söyledi.

'AKTİF BANK İRANLILARLA DİREKT ÇALIŞTI' 

Bağış'ın Aktif Bank'ın genel müdüryle görüşme ayarladığını aktaran Zarrab, görüşme sonrasında Aktif Bank'ta hesap açtıklarını belirterek, "Başlangıçta günlük işlem hacmi 5 ila 10 milyon euro arasındaydı" dedi. 

Duruşmada, savcının “Gelirlerinizin önemli bir kısmı Aktif Bank’tan mı geliyordu?” sorusuna Zarrab “kesinlikle” diye yanıt verdi. Zarrab ayrıca, bir süre sonra kendisinin aradan çıkarıldığını ve Aktif Bank’ın İranlılarla direkt çalıştığını da ifadelerine ekledi.

AKP İLE BİRLİKTE BÜYÜYEN YANDAŞ HOLDİNG

Aktif Bank, 1981 yılında Ahmet Çalık tarafından kurulan Çalık Holding bünyesinde 1999 yılında faaliyete geçti. PTT'nin anlaşmalı bankası olarak öne çıkan ve PTT'nin altyapısını kullanan Aktif Bank, ayrıca bünyesinde futbolseverlerin tepkisini çeken passolig uygulamasını da barındırıyor. Passolig satın alan herkez zorunlu olarak Akitf Bank müşterisi oluyor.

Çalık Holding ise AKP'nin iktidar olmasıyla birlikte hızlı bir yükseliş dönemine girmesiyle dikkat çekiyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı olan ve şu an Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koltuğunda oturan Berat Albayrak da bir dönem Çalık Holding'in genel müdürlüğünü yapmıştı. AKP'ye yakınlığıyla bilinen holding, enerjiden telekomünikasyonda kadar birçok sektörde faaliyet gösteriyor.