Reza Zarrab itiraflarında 3.gün: Kilit bilgileri Hakan Atilla'dan öğrendim

Reza Zarrab itiraflarında 3.gün: Kilit bilgileri Hakan Atilla'dan öğrendim

ABD'de süren davada savcılıkla işbirliği yaparak tanık olan Reza Zarrab, duruşmanın üçüncü gününde ifadesini vermeye devam ediyor.

ABD'de "İran'a yönelik yaptırımları delmek" ve "kara para aklamak" gibi suçlamalarla tutuklu yargılanan Reza Zarrab, savcılık ile işbirliği yapmasının ardından çarşamba günü  ilk defa tanık olarak hakim karşısına çıkmıştı.

Zarrab davasının Yargıcı Richard Berman bugünkü duruşma başlamadan önce ileride "birçok şeyi etkileyebilecek" bir ses kaydı olduğunu ve savcılığın bu ses kaydını sunmadan önce "davanın selameti" açısından bu ses kayıtlarının doğrulanmasını istediğini söyledi. 

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın fotoğrafları dosyaya deil olarak eklendi.

'GÜMRÜK EVRAKLARI TEMİNİ KONUSUNU SÜLEYMAN ASLAN İLE GÖRÜŞTÜM'

Dünkü duruşmada dinletilen telefon kayıtlarından biri erişime açıldı. Erişime açılan diğer bir telefon kaydı. Dün kanıt olarak kabul edilen, Zarrab ve Atilla arasındaki görüşme. Zarrab ifadesinde, gıda ticareti tezgahını kurmak için gerekli gümrük evraklarını nasıl temin edebileceği konusunu Süleyman Aslan ile görüştüğünü söyledi. Zarrab, Süleyman Aslan ile yaptığı toplantı sonrasında Halkbank çalışanı Hakan Aydoğan ile yaptığı bir görüşmeden bahsetti.

Zarrab ifadesinde, Aslan ve Atilla ile yaptığı bir toplantı sonucunda "yönteme ("gıda ticareti" mekanizmasına) son halini verdiğini" belirtti. Zarrab, "iki sistem yan yana çalışıyordu. Altın durdurulunca, gıdaya döndük. Ardından Atilla yasanın bir boşluğu buldu. Sonrasında altın ticaretine de devam ettik.".

'ŞİRKETİ GIDA TEDARİKÇİSİ OLARAK GÖSTERECEKTİK'

Zarrab, Dubai'deki şirketi "Centrica"dan söz etti. Zarrab, Dubai'deki söz konusu şirketle ilgili olarak "Bu şirketi gıda tedarikçisi olarak gösterecektik." dedi. Zarrab, kağıt üstünde gıda tedarikçisi şirketin Centrica Dubai göründüğünü, Volgam'ın da İran'a gıda sattığını belirtti.

Zarrab, Rostamani Exchange şirketinden ve paraları Euro'dan Dirhem'e nasıl çevirdiklerini anlattı. Zarrab, şema çizerek Dubai üzerinden gıda ticaretinin nasıl yapıldığını anlattı ve tek bir gıda nakliyatının yapılmadığını sözlerine ekledi.

Zarrab, 16-17 yaşlarındayken çay ticaretinde nakliye senedi hazırlamayı öğrendiğini söyledi. Zarrab yeniden tanık kürsüsüne döndü. Savcı, kanıt olarak bir tape sunmak istedi. Tapenin içeriğini açıklamadan önce Zarrab'dan doğruluğunu teyit etmesi istendi.

'KİLİT BİLGİLERİ HAKAN ATİLLA'DAN ÖĞRENDİM'

Reza Zarrab, İran'ın petrol gelirlerini aklamak için tasarlanan gıda ticareti sistemini ayrıntılarıyla anlatıyor. Sahte nakliye evraklarının nasıl gerçek gibi gösterileceği konusunda kilit bilgileri Hakan Atilla'dan öğrendiğini söyledi.

Zarrab, görüşmede kullandığı "parayı vurmak" ifadesinin anlamını  "Bu sadece, paranın İran'dan gönderildiğini anlatmak için kullanılan bir terim." olarak açıkladı. 

"İMZAYI PHOTOSHOPLA YERLEŞTİR'

Süleyman Aslan'ı her aradığında borçlu çıktığını söyleyen Zarrab, "Aslan'a yine rüşvet vermek zorunda kalmamak için, Happani'ye, bir evraka imzayı photoshopla yerleştirmesini söyledim" dedi. Zarrab ile Happani arasında ki ses kayıtları dinleniyor. Zarrab, İran'lılar ile sürekli irtibat halinde olduğunu söyledi.

'KISITLAMALARDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILDIĞI İÇİN GIDA TİCARETİNE GEÇTİK'

Reza Zarrab, ABD'nin altın ticareti konusunda İran'a uyguladığı kısıtlamalarda değişiklikler yapıldığı için gıda ticaretine geçmek zorunda kaldıklarını belirtti.

'TOPLANTIYA SÜLEYMAN ASLAN KATILDI'

Savcının "Mayıs 2013'te İranlılarla toplantı düzenlediniz mi?" sorusuna Zarrab, "Evet, bir toplantı düzenlendi" diye cevap verdi. Savcının toplanıya katılıp katılmadığını sorması üzerine Zarrab bazı kısımlarına katıldığını söyledi. Ankara'daki Marriott Hotel'de bir toplantı düzenlendiğini söyleyen Zarrab, İran petrol bakanı ve heyetinin de toplantıya katıldığını sözlerine ekledi. 

Reza Zarrab, "O toplantıya Halkbank'tan sadece Süleyman Aslan katıldı. İranlılar, ödemeleri doğrudan yapma konusunda Aslan'a baskı yaptı. Zarrab, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarında 2013'te yapılan değişiklikleri anlattı: "İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) ham petrol satışından para kazanıyordu ancak ABD bu paraların altın satın almak için kullanılmasını yasaklamıştı. stem çok basit, o yüzden şema çizmeyeceğim." Zarrab daha önce çizdiği şemayı gösterdi.

Reza Zarrab'ın 26 Ekim'de itirafçı olduğu duruşmaya ait bir konuşma dökümüne göre Zarrab, Yargıç Berman'a, baskı altında olmadığını söyledi. 29 Mayıs 2013 tarihinde Zarrab'ın Atilla'ya gönderdiği bir e-posta delil dosyasına konuldu.

'BEN MESELEYİ ÇÖZECEĞİM DEDİ'

Zarrab, bankanın işlem için kendisinden belge istediğini söyledi ve "Bu beni endişelendirdi çünkü aslında bir ürün nakliyesi yapılmamıştı o yüzden istedikleri belgeyi temin etmek mümkün değildi" dedi.  Zarrab bunun üzerine Süleyman Aslan'ın "Reza Bey ben meseleyi çözeceğim, sorun yok" dediğini belirtti.

Zarrab, bankanın alt kademelerindeki çalışanların yaptıkları işlemlerde aslında bir gıda ticareti olmadığını bilmediğini söyledi. Yani çalışanların haberleri olmadığı için de belge istediklerini belirtti. Duruşmada yeni bir ses kaydı dinletiliyor. Bugünkü oturum son ses kaydının dinletilmesinden sonra sona erecek.

DURUŞMADAN SONRA TOPLANTI DÜZENLENDİ

Toplantıda konuşulan birinci mesele, oturum sırasında  jüri üyelerinden birinin uyuması. İkincisi ise Atilla'nın tanıklarının Türkiye'den gelirken güvenlik garantisi istemesi. 

Yargıç Berman, uyuyan jürinin bundan sonra duruşmalara katılmayacağını açıkladı. Berman, "Bence salonda olan bitenleri izleyemeyen bir jüri görevini yerine getiremez" dedi. Yargıç Berman, söz konusu jüri üyesinin 2 gündür duruşmaların büyük kısmını uyuyarak geçirdiğini söyledi. 6 yedek kişiden biri, bu jüri üyesinin yerini alacak.

ABD hükümeti, savunmanın tanıklarına ABD'ye güvenli giriş garantisi vermedi ve bu nedenle savunma makamı, bu tanıkların ifadelerinin Türkiye'den görüntülü bağlantı aracılığıyla alınmasını talep edebilir.Yargıç Berman, bu tanıkların ifadesinin alınması için iki tarafın uygun bir çözüm bulamamış olmasını "anlamadığını" söyledi. Konuyu kendi aralarında görüşmelerini istedi. (Görüntülü bağlantıyla ifade verilmesi durumunda, ifadeler mahkeme salonunda yayınlanacak ancak dışarıya yayın verilmeyecek.)