Reza Zarrab çapraz sorguda

Reza Zarrab çapraz sorguda

ABD'de savcılıkla anlaşarak tanık konumuna geçen Reza Zarrab bugün 2. kez avukatların sorularını yanıtlıyor.

ABD'de "İran'a yönelik yaptırımları delmek" ve "kara para aklamak" gibi suçlamalarla tutuklu yargılanan ve savcılıkla anlaşarak tanık konumuna geçen Reza Zarrab'ın ifadesine 6. gününde çapraz sorgu ile devam ediliyor.

CANLI BLOG |

Güncelleme 01.02

Avukat Fleming'in Halkbank eski genel müdür yardımcısı Atilla ile Zarrab arasında iletişim olmadığını savunmasıyla geçen duruşma bugünlük sona erdi.

Güncelleme 23.14

Sorgulanma sırası Halkbank çalışanı Hakan Aydoğan'a geldi. Avukat Fleming Atilla'nın gıda ticareti işinde etkin oladığını kanıtlamak için sorular sormaya devam ediyor.

Fleming: "Bir toplantıda Süleyman bey telefonu açarak sizin yanınızda Atilla'ya 'bu işi sen yapacaksın' dedi, değil mi?

Hakan Aydoğan: Evet hanımefendi, hatırlıyorum.

Duruşmaya ara verildi.

Güncelleme 22.48

Avukat Fleming delileri Zarrab'a onaylatabilmek için sürekli hareket halinde olduğundan dolayı mikrofondan uzaklaşıyor. Bu durum basın mensuplarının konuşulanları duymasını zorlaştırıyor. Avukat Fleming müvekkili Atilla ile Zarrab arasında bir iletişim olmadığı yönünde savubmasına devam ediyor.

Güncelleme 22.11

Duruşma yeniden başlıyor.

Güncelleme 21.13

Avukat Fleming, Halkbank eski genel müdür yardımcısı Hakan Atilla'nın "alt seviyelerde biri" olduğu, kara para aklama sisteminin "mimarı" olmadığı tezini savunmak için Zarrab'a sorular yöneltmeye devam ediyor. Reza Zarrab gelen srular üzerine 10 Nisan 2013 tarihinde Hakan Atilla'ya hayali gıda işiyle ilgili yalan söylediğini kabul etti.

Mahkemeye Türkiye saatiyle 22.00'a kadar öğle yemeği arası verildi.

Güncelleme 20.32

Ses kayıtları dinlenmeye devam ederken Zarrab ve Happani arasında geçen konuşmalarda "Çikinova" terimi kullanıldığı görülüyor. Zarrab "Çikinova, gerçek olmayan, gerçek malların olmadığı ticari işler için çalışanlarımız arasında kullandığımız bir terimdi" dedi.

Güncelleme 20.19

Ses kayıtlarında Bayer'in 3 şirketten bahsettiğini belirten avukat Fleming'e Zarrab "Evet hanımefendi. Bahsi geçenler kurmak üzere olduğumuz paravan şirketler" yanıtını verdi. 

Hakan Atilla'nın avukatı Fleming'in, Bayer'in "Biri parayı ya da rüşveti almasa da, onlara bir saat falan hediye et" dediğini hatırlatmasının ardından Zarrab "Rüçhan Bayer'in bunu bana söylediği kısmı görüyorum, evet" ifadelerini kullandı.

Bir sonraki ses kaydına geçildi.

Güncelleme 20.02

Kimlerin işe dahil olup olmadığı ve Halkbank'taki kara para aklama işiyle alakalı ses kaydında yeni bir gelişme yok. Zarrab ile Rüçhan Bayer arasında 1 Mart 2013 tarihli bir görüşmeye ilişkin ses kaydı dinletildi.

Güncelleme 19.46

Bir sonraki ses kaydına geçildi

Güncelleme 19.28

"Hiçbir zaman zeytin yağı ticareti de yapmadım" diyen Zarrab'ın zeytin yağı ticareti yaptığı ilgili belge de ortaya çıktı. Hindistancevizi yağı ile ilgili bir belgenin de yayınlanacağı iddia ediliyor. 

Jüri yerini aldı ve yeni bir telefon kaydı dinlenilmeye başlandı.

Güncelleme 19.19

Dünkü savunmasında "hiç tavuk ticareti yapmadım" diyen Zarrab'ın tavuk nakliye belgesi ortaya çıktı. Tavuk nakliyesi İran'la yapılan gıda ticaretinin bir parçası durumunda.

Güncelleme 19.07

Levent Balkan'la olan bir ses kaydı oynatılıp, şimdi İngilizce dökümü okunduktan sonra sorguya kısa bir ara verildi.

Güncelleme 18.47
Yeni bir ses kaydının dinlenmesinin ardından Fleming, ses kaydının Levent Balkan'ın nüfuz ve karar verme yetisine sahip olduğunu gösterdiğini ima ediyor.

Fleming: "O halde onay vereceğim" dediği zaman "Onayı veriyorum" demek istemiyor, değil mi?

Zarrab: Elbette hayır.

Fleming, İran işlemleri haricinde Zarrab'ın ayrıca yasal işlere de sahip olduğunu belirtiyor, Zarrab bu ifadeye katılıyor.

Fleming: Türkiye'de ünlü bir pop şarkıcısıyla evliydiniz, bu doğru mu?

Zarrab: Bu doğru hanımefendi.

Fleming: Pop şarkıcısı olan eşinizle sık sık magazin sayfalarındaydınız, doğru mu? Zarrab: Doğru, gazete ve dergilerde bizimle ilgili yayınlanmış haberler bulunuyordu.

Fleming, Zarrab'ı "meşhur hayatı" ile ilgili varlığını tarif etmeye yönlendiriyor. Aile evi ve yatının fotoğrafı. Zarrab, "bu fotoğraflar medya tarafından gizlice çekilmiş ve yayınlanmış görüntülerdir" diye belirtiyor.

Güncelleme 18.30

Fleming: Hakan Atilla'yla olan konuşmalarınızda böyle bir ifade kullanmadınız, değil mi? Zarrab: Hatırladığım kadarıyla, şu ana kadar dinlediğimiz ses kayıtlarında böyle bir ifade yoktu.

Zarrab ve Levent Balkan arasındaki bir telefon görüşmesinin ses kaydı oynatılıyor. Fleming, Zarrab'ın telefonların dinletilmesinden endişe duyarak, bir noktada Balkan'a "Bunu yüz yüze konuşalım" dediğini söylüyor.

Fleming, Zarrab'ın Halkbank'ın kadın bir çalışanına telefon görüşmesinde yaptıkları işle ilgili yalan söylediğini aktarıyor. Zarrab çalışanı yanlış yönlendirdiğini kabul ediyor. "Alt kademelerde çalışanlar ne yaptığımızı asla bilmiyordu"
Güncelleme 18.15

Savunmanın elindeki başka bir ses kaydı dinletiliyor.17 Ekim 2013 tarihli  görüşme Zarrab ile Rüçhan Bayar arasında.

Güncelleme 17.55

Çalışanlar size saygılı davranıyordu, değil mi? sorusu üzerine Zarrab 'Halkbank personeli, çalışanları her zaman her konuda bana saygılı davranıyordu. Ben de onlara saygılı davranıyordum' yanıtını veriyor.

Zarrab'a 'Atilla'nın ofisine hiç gitmemişsiniz, doğru mu?' sorusu yöneltildi.

Zarrab: Atilla'nın Halkbank'taki ofisine gittiğimi hatırlamıyorum.

Zarrab kayıttaki görüşmeyi Süleyman Aslan ile yaptığını söylüyor. Zarrab'ın, Halkbank'ta Hakan Atilla ve Süleyman Aslan ile düzenlediği bir toplantıdan sonra yaptığı bir telefon görüşmesi.

Savunmanın elindeki ilk ses kaydı dinletildi.

Güncelleme 17.50

Fleming, Yargıç Berman'a, "Sayın Yargıç, sanırım bugün ses kayıtlarını düzenlemiş bulunuyoruz." dedi. Sözü edilen kayıtlar dünkü duruşmada dinletilmemişti.

Zarrab, İran'ın dini lideri Hamaney ile hiç bir araya gelmediğini söylüyor.

Zarrab: İran'ın Eski Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile de hiç bir araya gelmedik.

Fleming: Hakan Atilla tutuklandığında çok şaşırdığınızı söylemişsiniz.

Zarrab: Evet

Güncelleme 17.35

Çapraz sorgu, Zarrab'ın Miami'de tutuklandığı döneme ilişkin sorularla başlıyor.