REYSAŞ direnişi 3. gününde

REYSAŞ direnişi 3. gününde

Sendikadan istifa etmeyen işçilerin işten çıkarıldığı REYSAŞ Taşıt Muayene İstasyonları'nın önünde işe dönüş direnişi başladı. İş yeri yönetimi hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

Foto: Arşiv

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

DİSK’e bağlı, Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu Taşımacılığı İşçileri Sendikası’na (Nakliyat İş) üye oldukları için REYSAŞ Taşıt Muayene İstasyonları’nda işten çıkarılan 8 işçi iş yerleri önünde direniş başlattı.

REYSAŞ, 8 işçiden, anayasal hak olan sendikal örgütlenme haklarından vazgeçmelerini istemiş, istifa etmeye zorlamıştı. İstifa etmeyen 8 işçi 23 Şubat Cuma günü işten atılmıştı. Bunun üzerine Nakliyat İş üyesi 8 işçi, duruma tepki göstererek Cuma gününden itibaren iş yerleri önünde bekleyerek işe geri dönüş mücadelesi başlattı.

Nakliyat İş, 141 işçinin çalıştığı REYSAŞ Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş.’nin Eskişehir Merkez, Eskişehir Sivrihisar, Zonguldak Merkez, Zonguldak Ereğli, Kastamonu Merkez, Kastamonu Tosya, Karabük Merkez ve Bartın Merkez istasyonlarında işçilerin çoğunluğunu üye yaparak Çalışma Bakanlığı’na çoğunluk tespiti için başvurusunu yapmıştı. Sendikal örgütlenmeden haberdar olan REYSAŞ işvereni sendikadan istifa etmeyen Eskişehir’den 3, Karabük’den 3 ve Kastamonu’dan 2 olmak üzere toplam 8 işçiyi işten çıkardı.

Atılan işçiler, 23 Şubat’tan bu yana işe geri dönünceye kadar iş yerlerinin önünde beklemeye başladı.

REYSAŞ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Öte yandan REYSAŞ yönetiminin söz konusu baskılarına ilişkin, işçilerin örgütlü olduğu Nakiyat İş, üç kentte de Cumhuriyet Savcılığına sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

NAKLİYAT İŞ’TEN AÇIKLAMA

REYSAŞ yönetiminin sendikalı işçi kıyımına ilişkin bir açıklama yapan Nakliyat İş ise, “İşçilerin anayasal ve yasal hakkı olan sendikaya üyeliğini tanımayan, işçi ve sendika düşmanlığı yapan REYSAŞ İşvereni bir an önce bu tehdit ve baskılara son vermeli, atılan üyelerimizi işe geri almalıdır” açıklaması yaptı.

İşçilerin işe iade gerçekleşene ve TİS imzalanana kadar direnişini süreceği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Sendikasına, ekmeğine, geleceğine, onuruna sahip çıkan üyelerimiz işe geri alınıncaya, REYSAŞ’da toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar haklı ve onurlu mücadelemiz devam edecektir.  

Sendikaya üye olmak anayasal bir haktır. REYSAŞ işverenini, uluslararası ve ulusal sözleşmelerle, anayasa ve yasalarla güvence altına alınan örgütlenme, sendikaya üye olma hakkına saygı göstermeye çağırıyoruz. “

İLERİ HATIRLATIYOR

DİSK/Nakliyat-İş, 141 işçiyle örgütlü olduğu REYSAŞ Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş, Eskişehir Merkez, Eskişehir Sivrihisar, Zonguldak Merkez, Zonguldak Ereğli, Kastamonu Merkez, Kastamonu Tosya, Karabük Merkez ve Bartın Merkez istasyonlarında işçilerin büyük bir çoğunluğunu sendika üyesi yaparak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çoğunluk için tespit başvurusunda bulundu. REYSAŞ yönetimi ise sendika üyesi işçilere istifa etmeleri yönünde baskı yapmaya başladı. İşçilerin istifa etmemesi üzerine REYSAŞ, Eskişehir’de 3, Karabük’te 3 ve Kastamonu’da 2 olmak üzere toplam 8 işçiyi işten çıkardı. Atılan işçiler işyerleri önünde beklerken, işten atılmalara karşı Nakliyat-İş üyeleri de örgütlü oldukları işyerlerinde iş yavaşlatma eylemi yaptı.