Reuters: Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde küçülecek

Reuters: Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde küçülecek

Reuters'ın yaptığı ankete göre Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde küçülecek.

Reuters tarafından yapılan anketin sonuçlarına göre, Türkiye ekonomisi 2009’un üçüncü çeyreğinden bu yana aralıksız büyüme hali, bu yılın üçüncü çeyreğinde sona erecek.

Yılın ilk yarısında özellikle iç talebin katkısı ile kuvvetli bir büyüme yaşanmasına karşın üçüncü çeyrekte gerek darbe girişiminin gerekse küresel ve jeopolitik gelişmelerinin etkisiyle gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 0.5 daralması, yılın tamamında ise büyümenin yüzde 2.6 ile OVP hedefinin oldukça altında kalması bekleniyor.

Para Analiz'in aktardığına göre, Reuters’ın 18 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre üçüncü çeyrek beklentileri yüzde 1.4 daralma ile yüzde 2.7 büyüme arasında yer alıyor; 2016 sonu için büyüme beklentileri ise yüzde 2.1-3.6 aralığında yer alıyor.

Revize edilmeden önce Orta Vadeli Program’da (OVP) 2016 için yüzde 4.5 büyüme öngörülüyordu. Revize OVP’de ilgili tahmin yüzde 3.2’ye indirildi. Ancak son gelişmelerden sonra ekonomi yönetimi revize tahmine de ulaşamayabileceğini, yüzde 2.8 civarında büyümenin başarı sayılacağını belirtmişti. Bazı ekonomi yetkilileri, üçüncü çeyrekte daralma yaşanabileceğini belirtiyorlar.

Türkiye ekonomisi güvenlik endişeleri, jeopolitik riskler ve küresel dalgalanmaların devam etmesine karşın sayıları üç milyon civarına yaklaşan Suriyeliler ve başta asgari ücret artışı olmak üzere seçim vaatlerinin tetiklediği özel tüketimle 2016’nın ilk yarısında tamamen iç tüketim kaynaklı yüzde 3.9 büyüdü.

İç talep ilk yarıda gerçekleşen yüzde 3.9 seviyesindeki büyümeyi yaklaşık 5 puan yukarı çekerken, net ihracat ve yatırımlar ise büyümeyi aşağı çeken önemli iki unsur oldu.

Büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretimi üçüncü çeyrekte yüzde 3.2 daralma gösterdi.

Sanayi üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.6 artış göstermiş, aynı dönemde GSYH büyümesi ise yüzde 4.8 olarak gerçekleşmişti. İkinci çeyrekte ise sanayi üretimi önceki çeyreğe göre ivme kaybederek yüzde 2.9 artarken, büyüme yüzde 3.1 olmuştu.

Bugün açıklanan ve yılın dördüncü çeyreğine ilişkin önemli öncü verilerden biri olan sanayi üretimi Ekim’de arındırılmamış bazda yüzde 0.2 artış gösterdi.

Bankacılar, verinin ekonomik aktivitenin dördüncü çeyreğe sınırlı da olsa bir toparlanma ile başlandığını gösterdiğini , toparlanmanın kuvvetine ilişkin ise soru işaretlerinin devam ettiğini belirttiler.

DAHA FAZLA