Rektör İbiş'e jet aklama: 11 ayrı suçtan açılan soruşturma 6 günde sonuçlandı

Rektör İbiş'e jet aklama: 11 ayrı suçtan açılan soruşturma 6 günde sonuçlandı

Ankara Üniversitesinin Rektörü Erkan İbiş’in, 11 ayrı suçlamanın yer aldığı soruşturmadan 6 günde aklandığı öğrenildi.

İhraçlarla gündeme gelen Ankara Üniversitesinin Rektörü Erkan İbiş hakkında “yargıyı etkilemek, hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma, hileli iflas“ suçlamasıyla açılan soruşturmanın sadece 6 günde jet hızıyla sonuçlandığı ortaya çıktı. 

Evrensel’den Tamer Arda Erşin’in haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosuna  23 Haziran 2016 tarihinde Rektör İbiş hakkında 11 ayrı suçlamayla ihbarda bulunuldu. İhbarı değerlendiren savcılık, “Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’na muhalefet, hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma, hileli iflas, yargı görevini yapanı etkileme” suçlarından soruşturma başlattı. Sadece 6 günlük soruşturma yürüten savcılık 26 Haziran 2016 tarihinde ihbarda yer alan 11 suç duyurusundan 7’sini “görevsizlik” gerekçesiyle YÖK’e gönderirken, İbiş hakkındaki 3 suçlamaya da “Somut delil yok” diyerek takipsizlik verdi. YÖK ise aradan 9 ay geçmesine rağmen kendisine gelen dosyalar hakkında işlem yapmadı. 

‘İBİŞ, AİLE ŞİRKETİNE KAZANÇ SAĞLADI’ 

Suç duyurusunda Rektör İbiş’in eşi Nebahat İbiş ve aile fertlerinin yer aldığı Flavius Cilt Estetiği ve Sağlık şirketi Ocak 2013’te Saudi German Hospital Group isimli şirketle iş birliği sözleşmesi imzaladı. Temmuz 2013 tarihinde ise Rektör İbiş’in imzasıyla Saudi German Hospital Group şirketiyle üniversite arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Dosyadaki yer alan suçlamaya göre Rektör İbiş’in bu anlaşmalar yoluyla Flavius şirketinin kazanç elde etmesini sağlayarak, görevini kötüye kullandığı ifade ediliyor. Savcılık, İbiş hakkındaki bu suçlamayı “görevsizlik” gerekçesiyle Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına yolladı. 

‘HİLELİ İFLAS’

Rektör İbiş “hileli iflas” ve “3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’na muhalefet” ile de suçlandı. Suçlamalara göre Rektör İbiş, iflas aşamasında olan Çağ Sağlık Grubu İnş, Tur. Taş. San. Tic. A Ş’ye ait gayrimenkulleri eşi Nebahat İbiş üzerine devretti, bu yolla da hileli iflas suçunu işledi. Diğer bir suçlama ise Rektör İbiş’in  Çağ Sağlık Grubu şirketinin kurcusu olduğu Kızılcahamam ilçesinde bulunan Akasya Termal Tesislerinin E blokunda bulunan 43 adet taşınmazı, şirket iflas erteleme talebinde bulunmadan 2 gün önce eşi Nebahat İbiş üzerine aldırdığı, bu yolla da mal bildiriminde bulunmayarak 3628 sayılı Kanun’a muhalefet ettiği yönünde. 

‘YÖK,SARAY BENİM ARKAMDA’ 

Öte yandan savcılığa yapılan ihbarda Rektör İbiş’in “Yargı görevini yapanı etkilediği” suçlamasıyla, “Üniversitenin hukuk müşavirliğini tamamen kişisel husumet beslediği kişiler hakkında soruşturma açtırmak için kullandığı, yargının kendi lehinde karar vermesi için hakim savcı gibi yargı  görevlilerinin önüne üniversitenin imkanlarını serdiği” de ileri sürüldü. Savcılık ise bu suçlamaya “Somut delil yok” gerekçesiyle yine takipsizlik kararı verdi. 

Yapılan ihbarda ayrıca, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığındaki (YÖK) kişilerle Rektör İbiş’in yakın ilişkiler kurarak, kendisiyle ilgili yapılan şikayetleri işleme koydurtmadığı, bunun karşılığında ise YÖK’ten yetkililerin akrabalarına üniversitede kadro verdiği ileri sürüldü. İlgili suç duyurusunda İbiş’in “YÖK benim yanımda. Saray benim arkamda’ diyerek seçim propagandası yaptığı da gündeme getirildi. Rektör İbiş’in kişisel menfaat gözeterek, seçim propagandası yapmak amacıyla üniversitenin kaynaklarını ve imkanlarını kullanmak suretiyle görevini kötüye kullandığı da suç duyurusunda yer aldı.

MEVZUATA AYKIRI ATAMA İDDİASI

Savcılığın, “görevsizlik” gerekçesiyle YÖK’e yolladığı Rektör İbiş hakkındaki diğer suçlama ise rektörlük görevine geldikten sonra Çağ Sağlık Grubunun Sahibi Prof. Dr. K.S’nin oğlu E.S’yi üniversitenin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul ve Varlık Ekonomisi Ana Bilim Dalına mevzuata aykırı olarak atayarak görevini kötüye kullandığı yönünde.

Söz konusu sağlık grubunun sahibi K.S, 3 Ağustos 2012- 15 Mayıs 2014 tarihleri arasında Rektör Erkan İbiş’le beraber Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfında Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuştu.  İbiş’in 2012 yılında rektörlük görevine gelmesinin ardından K.S de A.Ü. Rektörlüğü Genel Koordinatörlüğünü görevini yürüttü. K.S 21 Mayıs 2014 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı’ndan emekli oldu.

'SARAY'IN İBİŞ'İ OLMAYACAĞIZ'

Ankara Üniversitesi'nden ihraç edilen akademisyenlerde ihraçlarından Rektör İbiş'i sorumlu tutarak 'Saray'ın İbiş'i olmayacağız' şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Akademisyenler isimlerini YÖK'e İbiş'in gönderdiğini belirtmişti.

İhraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, “İhsan doğramacı nasıl bir üniversite katili olarak geçmişse Erkan ibiş de öyle geçmiştir. Erkan İbiş AKP ile doğrudan ilişkilidir" demişti.

DAHA FAZLA