'Rehberlik Yönetmeliği'nin iptali için dava

'Rehberlik Yönetmeliği'nin iptali için dava

Eğitim sendikaları, rehber öğretmenlere nöbet zorunluluğu getiren yönetmeliği yargıya taşıdı.

İleri Haber

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan 'Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği', 10 Kasım’da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikte rehber öğretmenin görevleri maddesinde, “Sınavlarda görev alabilir; belleticilik ve nöbet görevi yapar” ifadesi yer aldı.

Yönetmeliğe başından beri karşı çıkan Eğitim Sen ve Eğitim İş sendikaları dün yönetmeliğin iptali için dava açtı.

‘TACİZ VE İSTİSMARIN TESPİTİNDE ÖNEMLİ SORUNLAR YAŞANACAK’

Eğitim Sen’den yapılan açıklamada, yeni yönetmelikle birlikte öğrencilerin psikolojik danışma hizmeti almasının önünün kapanacağı belirtilerek  şunlara dikkat çekildi: 

“Eski yönetmeliğin aksine, psikolojik danışmaya ilişkin kuralların tamamının yeni yönetmelikle birlikte yürürlükten kaldırılmasını başka biçimde açıklamaya olanak yoktur. Taciz, istismar gibi önemli sorunların tespiti ve önlenmesinde ‘Rehberlik ve Psikolojik Danışma’ öğretmenleri önemli bir rol üstlenmekte, öğrencilere psikolojik danışman olarak destek sunmakta, yaşananları raporlamakta, bu suçlara karışanların tespiti ve cezalandırılmasında girişimde bulunmaktadır. Yönetmelik ile yaşanan bu suçların/sorunların önlenmesi ve ortaya çıkarılması konusunda ciddi sorunlar yaşanacağına şüphemiz yoktur. Yasa ve yönetmeliklerin en son amacı kamu yararının gerçekleştirilmesidir. Hazırlanan yönetmelik kamu yararının gerçekleştirilmesine aykırı bir düzenlemedir.

Her ne kadar yönetmelik sosyal medyada “nöbet görevi” tartışmaları üzerinden değerlendirilse de getirilen düzenlemeler yakından incelendiğinde ve resmin bütününe bakıldığında durumun vahametinin daha derin olduğu görülecektir.”

UZMANLIĞI OLMAYAN KİŞİLER ATANACAK

Eğitim Sen, düzenlemeyle, lisans eğitimi almamış, öğretmen yetiştiren eğitim kurumlarından mezun olmamış ve pedagojik formasyona sahip olmayan kişilerin ‘Rehberlik öğretmeni’ olarak atanmasının yolununun açıldığını da ifade etti.

EĞİTİM İŞ: HUKUKA AYKIRI YÖNETMELİĞİ YARGIYA TAŞIDIK

Eğitim İş’ten yapılan açıklamada ise, “Psikolojik Danışmanlığı okullarımızdan kaldıran, görevleri ile bağdaşması mümkün olmayan belleticilik ve nöbet görevi dayatan, rehberlik hizmetini ve rehber öğretmenleri okul idareleri tarafından güçsüzleştiren, maddeler arasında çelişkiler bulunan, rehberlik öğretmeninden “eleman” diye bahseden ve birçok hukuka aykırı düzenleme içeren yönetmeliği yargıya taşıdığımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” ifadeleri kulanıldı.

DAHA FAZLA