Referandumda 'Hayır' diyeceğini açıklayan Sera Kadıgil Boğaziçi Üniversitesi'nde konuşturulmadı

Referandumda 'Hayır' diyeceğini açıklayan Sera Kadıgil Boğaziçi Üniversitesi'nde konuşturulmadı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü'nün, 16 Şubat 2017 Perşembe günü gerçekleştireceği ve CHP PM üyesi Sera Kadıgil'in konuşmacı olarak davet edildiği "Türkiye'nin 10 yılı, Başkanlık Referandumu ve KHK'lar: Quo Vadis?" isimli etkinlik Rektörlük Kurulu tarafından yasaklandı.

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü (BÜSUİK)'in gerçekleştireceği ve CHP PM üyesi Sera Kadıgil'in konuşmacı olarak katılacağı etkinlik, Rektörlük Kurulu tarafından alınan,  "Herhangi bir siyasi partiyle ilişkili olan kimselerin üniversiteye konuşmacı olarak çağrılmasını yasaklayan" karar gerekçe gösterilerek sansürlendi. 

Konu ile ilgili açıklama yayınlayan BÜSUİK Rektörlük Kurulu'nun kararını protesto etti ve yasağı kınadı. BÜSUİK'ten yapılan açıklama:

Kamuoyuna,

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü (BÜSUİK) olarak 16 Şubat 2017 Perşembe günü gerçekleştireceğimiz "Türkiye'nin 10 yılı, Başkanlık Referandumu ve KHK'lar: Quo Vadis?" isimli etkinliğimiz, etkinlik onayına gönderildikten sonra doğrudan Rektörlük Kurulu tarafından alınan,  "Herhangi bir siyasi partiyle ilişkili olan kimselerin üniversiteye konuşmacı olarak çağrılmasını yasaklayan" karar gerekçe gösterilerek sansürlenmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda konuşmacı olarak davet ettiğimiz Avukat Sera Kadıgil'in, CHP PM üyesi olması ve kamuoyunda anayasa referandumunda "Hayır" oyu kullanacak bir figür olarak bilinmesi sebebiyle etkinlik programından çıkarılması istenmiştir.

Akademik kurulların, üniversitenin kamuya yönelik görevlerini yerine getirmede bir engel haline getirilmesi, hükümet eliyle yürütülen baskılardan farksızdır. Daha geçen hafta görevinden uzaklaştırılan Murat Sevinç hocamızın açık dersinde belirttiği gibi, ilkelilik akademinin temel taşıdır. Ülke ne kadar çağ dışılığa sürüklenmişse, akademi ilkelerine o denli sarılmalıdır. Akademinin sinerek bir taraf haline gelmesi utanç vericidir. 

Kamuoyunda "Hayır" propagandası ile anılıyor olmak, bir konuşmacının etkinliğe katılımını yasaklamaya gerekçe olamaz. Rektörlük Kurulu'nun almış olduğu kararı kınıyor, kulüp ilkelerimiz gereği bize sunulmuş olan  bu çerçeve içinde bir etkinlik yapmayı reddediyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü

DAHA FAZLA