Referandumda hayır çıktı, halk portakal bahçelerine sahip çıktı

Referandumda hayır çıktı, halk portakal bahçelerine sahip çıktı

Muğla Fethiye’de Göcek Mahallesi’ndeki portakal bahçesine yapılmak istenen cami için yapılan referandumda “hayır” cevabı çıktı.

Muğla Fethiye’de Göcek Mahallesi’ndeki portakal bahçesine yapılmak istenen cami için yapılan referandumda “hayır” cevabı çıktı.

Evrensel’in haberine göre mahallede bulunan mevcut Çarşı Camii’nin ihtiyacı tam olarak karşılamadığı gerekçesi ile Göcek Belde Belediyesi tarafından düzenlenen imar planına vatandaşlar itiraz etti. Sivil toplum örgütlerininde itirazlarının ardından belediye referandum kararı aldı. Sandık başına giden vatandaşların 207’si “evet”, 789’u “hayır” dedi.

Referandumun ardından sivil toplum örgütlerince yapılan açıklama şu şekilde;

"Caminin yapılmak istendiği portakal bahçesi, ilk imar planına göre 'park ve bahçe' olarak tanzim edilmiş bir yeşil alan olup, Göcek“in simgesi haline gelmiştir. 'Göcek'in Kalbi' olarak ta adlandırılmış bu alan, Göcekliler ve Göcek ziyaretçilerince yeşil alan olarak içselleştirilmiştir. Göcek merkezindeki tek yeşil alan olan bu portakal bahçesinin içinde, çocuklarımız nefes aldığı, koştuğu ve oynadığı "Çocuk Parkı" da mevcuttur. Söz konusu yeni yapılaşmanın, Göçek'in en işlek merkezinde olması, önemli trafik ve yaya akışı sıkıntıları meydana getirecektir. Özellikle 4-5 aylık turizm sezonunda, cuma namazı, Bayramlar ve Ramazan ayı süresince, cenaze ve cenaze araç giriş/çıkışlarının çakışmaları ve Göcek merkezindeki giriş çıkışlar bloke olabilecek, ek park sorunları da meydana gelecektir. Trafik ve yoğunluğun getireceği sorunlar, turist, esnaf, tur operatörleri, öğrenci veya ziyaretçi ve ibadete gelenlerin şikayetlerine de yol açacaktır. Ayrıca, kaza, yangın, deprem ve benzeri afet olayların önlenmesi sırasında merkeze giriş/çıkış ve diğer lojistik zorlukları da meydana getirebilecektir. Yaşanılan kentsel mekanı, yalnızca yollar, kaldırımlar, binalar ve diğer fiziksel donatılanlarla tanımlamak yetmez. Kentin hafızaları büyük bir titizlikle korunarak, bir arada yaşam bilinci pekişir. Tarih yalnızca yazılı belge olmanın dışında, yaşamsal ve görsel süreklilik olarak toplum bilincine mal edilir. Beldemiz kentsel belleğinin her gün biraz daha yok olduğu süreçte, son birkaç hafıza mirasından biri olan portakal bahçemizin inşaata açılarak yok olması bu bağlamda hatıraların da yok olmasına yol açacaktır. Özetle bu yeşil alanın herhangi bir inşaata açılması, Göcek“in en önemli simgelerinden birisini ortadan kaldıracak, hatıraları yok edecek, yoğunluk ve lojistik sorunları yaratacak, beldenin marka değerini azaltacak ve uzun yıllar eleştiri konusu olacaktır."

 

DAHA FAZLA