Referandum için Diyarbakır’a yerleştirilen Suriyeliler Meclis gündeminde

Referandum için Diyarbakır’a yerleştirilen Suriyeliler Meclis gündeminde

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, referandum için Diyarbakır'ın Sur ilçesine Suriyelilerin yerleştirilmesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. Uca, son iki ayda Sur’a kaç Suriyeli göçmenin yerleştirildiğini ve amacın ne olduğunun açıklanmasını istedi.

Diyarbakır’ın 6 mahallesinde 17 aydır sokağa çıkma yasağı uygulanan Sur ilçesinde Anayasa referandumu için hazırlanan seçmen listelerinde Suriyeli göçmenlerin yer alması TBMM’ye taşındı.

16 Nisan’da yapılacak Anayasa referandumu için Diyarbakır İl Seçim Kurulu Başkanlığı’nca hazırlanan seçmen listeleri muhtarlıklarda askıya çıkmış, yasağın uygulanmadığı Alipaşa, Melikahmet, İskenderpaşa, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Lalebey, Abdal Dede, Cami Kebir, Cami Nebi mahalle muhtarlıklarına gönderilen listede Suriyeli göçmenlerin olduğu gündeme yansımıştı.

Muhtarların son iki aydır ilçeye yerleştirildiklerini söylediği Suriyeli göçmenlerle ilgili kuşku uyandıran durumu Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili ve Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Üyesi Feleknas Uca Meclis’e taşıdı.

Sokağa çıkma yasaklarının ardından bölgede ikamet eden 40 bin kişinin zorunlu göçe maruz kaldığını hatırlatan HDP’li Uca, Sur’a Suriyelilerin yerleştirilmesinin söz konusu yurttaşlarda ciddi bir rahatsızlığa neden olduğunu ifade etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Son iki ayda Sur’a yerleştirilen Suriyelilerin seçmen sayısı kaçtır?” sorusunu yönelten Uca’nın verdiği yazılı soru önergesinde, bakanın yanıtlamasını istediği diğer sorular şöyle:       

1. Diyarbakır İl Seçim Kurulu Başkanlığı’nın hazırladığı seçmen listelerinde çok sayıda Suriyelinin olduğu iddiaları doğru mudur?

2.  Ülkemizde sığınmacı statüsünde bulunan Suriyelilerin seçmen olabilme kriteri nedir?

3. Sur’a yerleştirilen Suriyelilerin seçmen sayısı kaçtır?

4. 17 aydır beş mahallesinde ablukanın sürdüğü Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinin yasaklı olmayan Alipaşa, Melikahmet, İskenderpaşa, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Lalebey, Abdal Dede, Cami Kebir ve Cami Nebi mahallerine Suriye’li sığınmacıların son iki ayda yoğun olarak yerleştirildiği iddiaları doğru mudur?

5. Sur’a yerleştirildiği iddiaları doğru ise Sur’a son iki ayda yerleştirilen Suriyeli aile sayısı kaçtır? Yine, son bir yılda Sur’a yerleştirilen Suriyeli aile sayısı kaçtır? Son bir yılda Sur’a yerleştirilen Suriyeli sığınmacıların toplam sayısı kaçtır?

6. Suriyeli sığınmacılar Sur’un hangi mahallelerine yerleştirilmişlerdir? Bu mahalleler hangi kriterler gözetilerek seçilmiştir?

7. Sur’a yerleştirilen Suriyeli sığınmacıların kaldığı evlerin mülk sahipleri kimlerdir?

8. Sur’a yerleştirilen Suriyeli sığınmacılar hangi kriterler gözetilerek seçilmiştir?

9. Suriyeli sığınmacıların Sur’a yerleştirilmesi kararı ne zaman alınmıştır? Bu karar hangi kişi ya da kurum tarafından alınmıştır?

10. Aylarca süren çatışma ve ablukalardan dolayı binlerce ailenin zorunlu göçe maruz kaldığı Diyarbakır Merkez Sur ilçesine Suriyelilerin yerleştirilmesinin amacı nedir?

11. Sur’a yerleştirilen Suriyeli sığınmacılara Türkiye Cumhuriyeti İkamet İzni kimliklerinin verildiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise kaç kişiye kimlik verilmiştir?

12. Sur’a yerleştirilen Suriyeli sığınmacılara Türkiye Cumhuriyeti İkamet İzni kimlikleri ne zaman verilmiştir? Bu kişilere Türkiye Cumhuriyeti İkamet İzni kimlikleri nerede verilmiştir? Yine bu kimlikler Suriyeli sığınmacılara hangi kurum tarafından verilmiştir?

13. Bu kimliklerin Rize, Manisa, İzmir, Hatay, Konya, Ordu illerinden İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verildiği iddiaları doğru mudur?

14. Son bir yılda Türkiye Cumhuriyeti İkamet İzni kimliği alan Suriyeli sığınmacı sayısı kaçtır? Kimlik alan bu sığınmacılar Türkiye’nin hangi illerinde ikamet etmektedir?”