Rant uğruna tren seferleri durdurulan Haydarpaşa'ya cami projesi

Rant uğruna tren seferleri durdurulan Haydarpaşa'ya cami projesi

Tarihi Haydarpaşa Garı ve çevresine ilişkin turizm ve ticaret merkezi yapılmasını öngören imar planlarının, halkın yararına olmadığı gerekçesiyle mahkemece iptal edilmesinin ardından, İBB garın geri sahasında kalan bir alana cami eklemeye çalışıyor.

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Harem bölgesi ile Haydarpaşa Limanı ve Geri Sahası Nazım İmar Planı’nı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığını belirterek, 23 Temmuz 2015’te iptal etmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde önceki gün garın geri sahasında kalan, 1699 yılında inşa edilen ve 1959’da yıkılan Üsküdar Selimiye’deki Kavak İskelesi Mescidi’nin planları görüşüldü. Böylece, alana cami dışında yurt gibi yapılar da yapılabilecek.

Bölgenin plan sınırları içinde kalan Üsküdar, Selimiye Mahallesi’ndeki Burhan Felek Caddesi üzerinde, yaklaşık 13 bin metrekarelik Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait alana ilişkin tartışma yaratacak bir imar planı teklifi İBB Meclisi’ne geldi. İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 17 Nisan 2015’te mescidi tescil ettiği belirtilerek planlara “Dini tesis alanı ve tescilli parsel” olarak işlenmesi istendi. Alanda şu an TCDD’ye ait yapılar bulunuyor.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİNDEN CEVAP YOK

İBB, TCDD Haydarpaşa 1. Bölge Müdürlüğü’nden de teklif için görüş istedi. TCDD, mahkemenin iptal kararını hatırlatarak, bölgeye ilişkin plan çalışmalarının 9 Kasım 2016’da başladığını belirtti. Görüşte şu ifadelere yer verildi: “Teklife bu aşamada görüş bildirilmesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak planlama ve proje bütünlüğünü olumsuz etkileme ihtimali var. Ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan da görüş istenmeli.” 

Özelleştirme İdaresinden ise 30 gün içinde yanıt gelmeyince, yasal olarak olumsuz bir görüşün olmadığı kabul edildi.

YURT DA YAPILACAK

Cumhuriyet’ten Hazal Coşkun’un haberine göre, alanın tamamen dini tesis alanı yapılmasının yanı sıra not olarak da dini tesis külliyesi, lojman, kütüphane, dinlenme salonu, aşevi, yurt ve kurs yapılabileği de yazıldı. 

Teklif CHP’li Meclis oylarının ‘ret’ oyuna karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. CHP’li Meclis üyesi Nezih Küçükerden ve İBB CHP Grubu basın sözcüsü Tarık Balyalı, tarihi eserin yapılmasına değil, alanın yurtla birlikte bir külliye şeklinde yapılmasına karşı çıktılarını söyledi.

DAHA FAZLA