Radiohead’in en hüzünlü şarkısı belirlendi

Radiohead’in en hüzünlü şarkısı belirlendi

İngiliz alternatif rock grubu Radiohead’in en hüzünlü ve en depresif şarkıları istatiksel verilerle seçildi.

Radiohead'in True Love Waits ve We Suck Young Blood'ı en depresif şarkıları seçildi.

Veri uzmanı Charlie Thompson’ın Spotify API’ından aldığı, grubun 9 stüdyo albümünün her şarkısının bilgilerinden ve 0.0’dan 1.0’a kadar müzikal pozitifliği ölçen metrik sisteminden yola çıkarak True Love Waits ve We Suck Young Blood’ın 0.0378 ile en düşük pozitif değere sahip Radiohead şarkıları olduğu belirlendi.

PlayTuşu'nun aktardığına göre; sadece bu kodsal verileri değil, aynı zamanda şarkıların sözlerini de dikkate alan Thompson, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi’nin kelime birliğini incelediği kitle kaynak projesinden yararlanarak Radiohead’in şarkı sözlerini Genious API’ından alıyor ve en kasvetli kelimelerle şarkı sözlerinin hüzünlü yüzdesini belirliyor. Sadece sözsel açıdan incelendiğinde de High and Dry  yüzde 36’yla en kederli şarkı çıkıyor.

Aynı zamanda her şarkıdaki kelimelerin değerini belirleyip final algoritmasına geçen Thompson, liriksel yoğunluğu göz önünde bulundurarak üzücü kelimelerin ölçümünü yapıyor. Thompson oluşturduğu Kasvet Dizini ile şarkıların birleşiminin ortalamasını alıp dengeliyor ve kederli kelimelerin yüzdesini çıkarıp işlemini tamamlıyor.

Sonuçlar 1’den 100’e kadar ölçeklendiriliyor. Sonuç olarak, Thom Yorke’un geçtiğimiz aylarda yaşamını yitiren 20 yıllık hayat arkadaşı Rachel Owen’a yazdığı, son albümünün de kapanış şarkısı olan True Love Waits, Kasvet Dizini’ni 1’e tamamlayarak en kederli Radiohead şarkısı seçilirken 15 Step, en yüksek skor olan 100’ü alıyor.

 

 

THOM YORKE KİMDİR?

Thom Yorke, Radiohead'in solisti/söz yazarı/bestecisidir. Radiohead'in Kid A ve Amnesiac ile geçirdiği metamorfozun Jonny Greenwood ve Nigel Godrich ile mimarlığını yapmış olan Yorke, son dönemlerde elektronik müziğe eğilim göstermiştir. Yorke, 2002'de müzik endüstrisinde en etkileyici figürlerden biri olarak belirtilmiştir; Q Magazine Yorke'u müzik endüstrisindeki en güçlü 6. kişi olarak seçilmiştir.

RADIOHEAD HAKKINDA

Radiohead, Oxfordshire'lı bir İngiliz alternatif rock grubudur. Grubun üyeleri Thom Yorke (baş vokal, ritim gitar, piyano ve elektronik ses işleme cihazları); Jonny Greenwood (baş gitarist, ve diğer enstrümanlar); Ed O'Brien (gitar, arka vokal); Colin Greenwood (bas gitar, synthesizer) ve Phil Selway'dır (davul, perküsyon). Genellikle kendi dönemlerinin en yaratıcı grupları arasında gösterilirler. Bunun en büyük nedenleri de birkaç katmandan oluşan şarkıları ve bir albümlerinden diğerine müzik tarzlarındaki radikal değişikliklerdir. Albümleri dünya çapında 23 milyon satış rakamına ulaşmıştır.

DAHA FAZLA