PYD Cenevre-4 görüşmelerine davet edilmedi

PYD Cenevre-4 görüşmelerine davet edilmedi

Suriye sorununun çözümü için yapılacak Cenevre-4 görüşmelerine PYD'nin davet edilmediği öğrenildi.

Suriye sorununun çözümü için yapılacak Cenevre-4 görüşmelerine PYD'nin davet edilmediği aktarıldı.

PYD Eş Başkanlarının Danışmanı ve PYD Meclis Üyesi Sihanok Dibo, Türkiye'nin PYD'nin Cenevre görüşmelerine katılması konusunda engeller çıkartığını söyledi.

Sputnik'in haberine göre, Türkiye'nin terör örgütü olarak tanımladığı Demokratik Birlik Partisi (PYD); Cenevre-4 görüşmelerine katılmayı isterken, Türkiye'nin yoğun engelleme çabaları sonucu katılamayacak.

Cenevre'de olan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Abdulhekim Beşar, Cenevre görüşmelerinde PYD'nin olmayacağını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, Birleşmiş Milletler'in (BM); Suriyeli muhalifleri ve PYD'yi Cenevre görüşmelerine davet etmemesini eleştirirken, PYD de tepkili.

'BM SURİYE SORUNUNA SAMİMİ YAKLAŞMIYOR'

PYD Eş Başkanlarının Danışmanı ve PYD Meclis Üyesi Sihanok Dibo, Türkiye'nin PYD'yi Cenevre'de istemediğini ve engeller çıkartığını belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye Kürtlerin temsilcilerinin Cenevre-4 görüşmelerinde hazır olmaması için engeller çıkartıyor. Bir de şöyle bir durum ortaya çıkıyor Birleşmiş Milletler (BM) Suriye sorununa samimi yaklaşmıyor. Ciddi yaklaşmıyor. Çözümle yaklaşmıyor. Bu sorun böyle çözülmez ve böyle sürerse uzar."

Rusya ve ABD ile ilişkilerinin iyi olduğunu aktaran Dibo, sözlerine şöyle devam etti: "Rusya ile ilişkilerimiz tarihidir. PYD olarak Rusya ile ilişkilerimizin diplomasi faaliyetlerimizin daha da iyi olmasını istiyoruz. Biz bakıyoruz ki ABD ve Rusya'nın girişim ve görüşleri Suriye konusunda bizim istediğimiz sonucu almıyor. Biz de bakıyoruz ki bu tutum ve grişimler çok samimi değildir ve sonuç alıcı değildir."

HEYETİN BAŞKANLIĞINI SMDK ÜYESİ ÜSTLENECEK

Cenevre'ye gidecek 21 kişilik heyetin başkanlığını Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Siyasi Komitesi üyesi Nasır el Hariri yapacak. Heyetin başmüzakereciliğini ise Muhammed Sabra üstlenecek.

SMDK kaynaklarına göre heyetin siyasi muhalefet kanadı şu isimlerden oluşuyor:

Nasır el Hariri (Heyet Başkanı); Muhammed Sabra (Başmüzakereci); Elis Müferrij (Heyet Başkan Yardımcısı); Fuat Aliko, Muhammed el Şemali, Abdulmecid Hamo, Neşet Taime, Abdulehad Satifo, Halit Muhamit, Basma Kasmani, Alaa Arafat.

Cenevre'ye gidecek heyetin askeri kanadında ise şu isimler var:

Fatih Hassun (Humus Tahrir Harekatı); Beşşar el Zubi (Güney Cephesi); Rakan Dokan (Güney Cephesi); Mutasim Şamir (Feylak ul Rahman); Ahmed Osman (Sultan Murat Tugayı); Ziyad el Hariri (Güney Cephesi); Halit Aba (Şam Cephesi); Memun Hac Musa (Sukuru'ş Şam); Heysem Rahme (Şam Kol Ordusu); Halit Nabulsi (Güney Cephesi).

Cenevre görüşmelerinde, siyasi değişim, anayasa taslağı ve seçim kanunu konularında müzakereler yapılacak.