'Putin'den Erdoğan'a 7 koşul: Esad, Karabağ, PYD...'

'Putin'den Erdoğan'a 7 koşul: Esad, Karabağ, PYD...'

Sözcü yazarı Can Ataklı, bugünkü köşe yazısında Erdoğan'ın Rusya ziyaretinde Putin'in iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu seyri için 7 koşul sıraladığını iddia etti.


Can Ataklı, bugünkü köşe yazısında Putin-Erdoğan görüşmesinden kimi detaylar aktardı. 

"Rusya Devlet Başkanlık Sarayı'na rahatlıkla giren bir analist"e dayandırdığı iddiasına göre Putin, Rusya'da yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin seyrine dair 7 koşul sıraladı. Ataklı'nın aktardığı koşullar şöyle:

"1. ESAD'I KABUL EDİN

Suriye politikanız başından yanlış gitti. Biz Esad'ı destekliyoruz, siz de artık ısrardan vazgeçin ve Esad'ın varlığını tanıyın. 

 

2- KARABAĞ'DA İTİDALLİ OLUN

Karabağ bizim için önemli. Sizin için de Azerbaycan nedeniyle önemli, bunu biliyoruz, ama itidalli davranın. 

3- KIRIM VE KAFKASLAR'I BIRAKIN

Kırım'da tarihi bağları öne sürerek aleyhimize çalışmaları destekliyorsunuz. Bunu bazı Kafkas ülkelerinde de yapıyorsunuz. Bunlar ilişkilerin düzelmesine değil sıkıntıya girmesine neden olur.

4- DÖRT ÜLKEDEN ELİNİZİ ÇEKİN

Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan federasyonumuza üye ülkeler. Sizin ajanlarınızın bu ülkelerde istihbarat çalışmaları yaptığını ve bölgedeki halkları bize karşı örgütlemeye çalıştığınızı biliyor ve izliyoruz. Artık bunlardan vazgeçin. 

[ih2]

 

5- PYD BİZİM İÇİN DE ÖNEMLİ

Suriye'de asıl tehlike IŞİD ve benzeri örgütler olduğu halde siz dikkatinizi PYD'ye veriyorsunuz. Şunu bilin ki PYD bizim için de önemli. 

6- SINIRLARINIZI TERÖRE KAPATIN

Suriye'ye silah ve mühimmat göndermeyi bitirin. Sınırlarınız terör örgütlerine ve Rusya'nın çıkarlarına aykırı hareket edenlere açık tutuluyor. 

7- BAKANLARINIZ SÖZLERİNE DİKKAT ETSİN

İki ülke arasındaki ilişkilerde karşılıklı güven ve samimiyet çok önemli. İç politika için söylendiğini anlıyoruz ama bazı bakanlarınızın ve yetkililerinizin Rusya aleyhine sözleri bizde ciddi rahatsızlık yaratıyor. Hele uçağımızın düşürülmesinden sonra bazı bakanlarınızın açıklamaları unutulur gibi değil."

[ih3]