Putin ve Trump'tan ortak 'Suriye' açıklaması

Putin ve Trump'tan ortak 'Suriye' açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından yapılan ortak açıklamada, Suriye'de "askeri çözümün" mümkün olmadığı belirtilirken, Cenevre'deki sürece "tüm Suriyeli tarafların" katılması çağrısında bulunuldu.

Vietnam'da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'ne katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından Suriye'deki gelişmlere ilişkin ortak açıklama yapıldı. 

"IŞİD'İ YENİLGİYE UĞRATMA KARARLILIĞI TEYİT EDİLDİ"

Sputnik'in haberine göre, iki ülke liderinin ortak açıklamasında, "Bugün Devlet Başkanı Putin ve Başkan Trump, Vietnam'ın Danang kentindeki APEC Zirvesi kapsamındaki görüşme sırasında, Suriye'de IŞİD'i yenilgiye uğratma kararlılığını teyit ettiler" ifadeleri kullanıldı. 

"TÜM SURİYELİ TARAFLARA" CENEVRE ÇAĞRISI

"Tüm Suriyeli taraflara" Cenevre'deki "siyasi sürece" aktif olarak katılma çağrısının yapıldığı açıklamada ayrıca iki ülkenin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun olarak Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği, toprak bütünlüğü ve laik niteliğine bağlılığını teyit ettği kaydedildi. 

İki ülke liderinin ortak açıklamasında, Suriye'de "Rusya ve ABD ordularının güvenliğini sağlamak ve IŞİD'e karşı mücadele yürüten partner güçlerin katılımıyla meydana gelebilecek tehlikeli olayları önlemek" için mevcut askeri kanalları sürdürme kararı alındığı ifade edildi.

"SURİYE'DEKİ ÇATIŞMANIN ASKERİ ÇÖZÜMÜ YOK"

Ortak açıklamada ayrıca "İki ülke lideri, Suriye'deki çatışmanın askeri çözümü olmadığını kabul ettiler" denildi. Açıklamada, "nihai siyasi çözümün", BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı karara uygun olarak Cenevre süreci kapsamında bulunması gerektiği belirtildi. 

Açıklamada, "Onlar ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Cenevre süreci, anayasa reformu ve yeni seçimlerin yapılması kararına bağlılığıyla ilgili son açıklamasını değerlendirdi. Bu adımların, anayasa reformu ve en yüksek uluslararası standartlara uyulması, şeffaflık, hesap verebilirlik ve diaspora üyeleri dahil tüm Suriyelilere oylamaya katılma hakkının verilmesi şartıyla BM denetiminde özgür ve adil seçimlerin yapılması dahil kararın tam uygulanmasını öngördüğü doğrulandı" ifadelerine yer verildi.