Putin: Türkiye özür dilerse ilişkileri geliştirmek isteriz

Putin: Türkiye özür dilerse ilişkileri geliştirmek isteriz

Türkiye’yle ilişkileri geliştirmek istediklerini belirten Rusya Devlet Başkanı Putin, iki ülke arasında yaşananların sorumlusunun Moskova olmadığına dikkat çekerek, “İlişkileri mahveden biz değildik. Türkiye’yle ilişkileri geliştirmek istiyoruz ama girişim Ankara’dan gelmeli, Türkiye'den özür sözleri duymadık” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Atina'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Yunanistan Başbakanı Çipras, Rusya ve Yunanistan arasındaki diyalogun, Moskova’nın Avrupa ile olan ilişkilerini yeni bir seviyeye taşıyacağını söylerken; Rusya Devlet Başkanı Putin de hükümetlerarası komisyonun eylül ayında Yunanistan’da bir araya geleceğini söyledi. Turizm konusunda bir anlaşma imzalayan Putin ve Çipras, atılan imzaların iki ülke arasındaki yatırım anlaşmalarının göstergesi olduğunu ifade etti.

YUNANİSTAN'A GİDEN RUS TURİST YÜZDE 500 ARTTI
Tüm dış etmenlere rağmen Rusya ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin geliştiğine dikkat çeken Putin, Yunanistan’la enerji sektöründe gidilen işbirliğinin büyük bir büyüme potansiyeli gösterdiğini söyledi. Mart ayında Yunanistan’a giden Rus turist sayısının yüzde 525 arttığını hatırlatan Rus lider, “İki ülke arasındaki işbirliğinin artarak devam edeceğine inancım tam” diye konuştu. Putin, Rus doğalgazı Avrupa'ya taşıyacak boru hattıyla ilgili olarak, şunları söyledi: “Her türlü projeyi hayata geçirmeye hazırız. Ancak boş konuşmalara değil garantiye ihtiyacımız var. Buna karşılıklı büyük ilgi olduğu yönündeki konuşmalara artık kanmayız ve buna para harcamayız.”

“ABD'NİN ROMANYA'DAKİ VARLIĞI TEHDİT”
ABD’nin Romanya’daki varlığını tehdit olarak gördüğünün altını çizen Putin, gereken karşılığın gösterileceğini kaydetti. ABD’nin Romanya’daki varlığını tehdit olarak gördüğünün altını çizen Putin, gereken karşılığın gösterileceğini kaydetti. ABD hava savunma sisteminin Avrupa'ya yerleştirilmesinin Avrupa Birliği'yle ikili ilişkilere olumsuz yansıdığını kaydeden Putin, "Başka türlü olamaz zaten" dedi. Rus lider, "Daha önce 'hedef olmak' ne olduğu bilmeyen Romanya'da yerleştirilen ABD hava savunma sisteminden kaynaklanan tehdide yanıt vereceğiz" diye kaydetti.

İki ülke arasında ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını kaydeden Çipras, “Rusya’yla güçlü bağlar kurmak Yunanistan için stratejik bir seçim” dedi. Yunanistan ekonomisinin turizme dayandığına dikkat çeken Yunan başbakan, bunun da Rus turistlerin ülkeye gelmesiyle yakından ilişkili olduğunu belirtti.

“TÜRKİYE'DEN ÖZÜR SÖZLERİ DUYMADIK”
Basın açıklamasının ardından Rus Su-24 uçağının düşürülmesinin ardından gerginleşen Rusya-Türkiye ilişkileriyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Rusya lideri, "Türkiye'yle iletişim içindeyiz, ama henüz düşürülen Rus uçağıyla ilgili özür sözleri duyamadık. Ankara'dan somut adımlar bekliyoruz" dedi.