Psikologlar yeni bir hastalık keşfetti: Felaket yorgunluğu

Psikologlar yeni bir hastalık keşfetti: Felaket yorgunluğu

Psikologlar, insanların akıllı telefonlar nedeniyle adına "felaket yorgunluğu" dedikleri bir hastalıkla karşı karşıya olduklarını söylüyor.

Psikiyatri uzmanları, son dönemde yaşanan savaşlar, çatışmalar, silahlı saldırılar, nükleer savaş tehditleri, politik tartışmalar, kasırgalar ve depremler gibi felaketlerin insanlarda strese, umutsuzluğa ve endişeye yol açtığını belirtiyor. Tüm bunların adına "felaket yorgunluğu" dedikleri bir sendromu tetiklediğini belirten uzmanlar, akıllı telefon kullanımının bu konuda etkili bir faktör olduğunu söylüyor. 

"HER DÖRT KİŞİDEN ÜÇÜ YATMADAN ÖNCE TELEFONUNU KONTROL EDİYOR"

The New York Times'a konuşan Teksas Üniversitesi'nden Psikoloji Profesörü Dr. Mary McNaughton-Cassill, "Çalışmalar, dijital çağda her dört kişiden üçünün yatmadan önce akıllı telefonlarını kontrol ettiklerini gösteriyor ve sabah kalktıktan kısa bir süre sonra bunalmışlık hissetmemek giderek zorlaşıyor" dedi. 

California Berkeley Üniversitesi'nden Dr. Stephen Hinshaw ise kötü haberlerin ve özellikle genç insanlar için olumsuz sosyal medya paylaşımlarının bu hastalıkta etkili bir faktör olduğunu belirtti. 

"SOSYAL MEDYADAN ÇIKIN"

Felaket yorgunluğundan korunmanın formülünün sosyal medya kullanımının sınırlanmasından geçtiğini belirten uzmanlar, sık sık sosyal medya hesaplarının kontrol edilmesinin kötü haberlere daha fazla maruz kalınmasına ve dolayısıyla strese yol açtığını aktarıyor. 

California Üniversitesi'nden Dr. Christina Mangurian, "Uyarıları sınırlamayı ve yatmadan birkaç saat önce telefonları kapatmayı öneriyorum" dedi. 

"POZİTİF ŞEYLERE ODAKLANIN"

İnsanların aynı olay hakkında farklı düşünebileceğini belirten Dr. McNaughton-Cassill, insanlara pozitif şeylere odaklanma çağrısı yaparak, "Sadece negatife odaklanırsanız, kendinizi kötü hissedeceksiniz. Kriz olaylarında başkalarına yardım eden tüm insanlar gibi odaklanmaya değer şeyler bulmaya çalışın" dedi. 

DAHA FAZLA