Promosyonun gerçek yüzü: Referandum rüşveti

Promosyonun gerçek yüzü: Referandum rüşveti

DİSK Emekli-Sen “Promosyon almak için bankaya başvuran emekli, imzalayacağı anlaşma ile bankaya adeta rehin olacaktır” dedi.

DİSK Emekli-Sen Mart ayında emeklilere verilmesi planlanan banka promosyonunu hakkında bir açıklama yaptı.

Medyada ‘emekliye müjde’ şeklinde haberleştirilen ve Mart ayında 300 ile 450 TL arasında ödeneceği açıklanan emekli promosyonlarının emekliyi bankaya rehin haline getireceğine ilişkin bir açıklamada bulundu.

‘EMEKLİ, SGK’YA MAAŞINI BLOKE ETME YETKİSİ VERECEK’

Buna göre, bankayla anlaşma imzalayan emekli, maaşını 3 yıl süreyle ilgili bankadan almayı taahhüt edecek  ve 3 yıl dolmadan herhangi bir nedenle, maaşını başka bankaya taşımaya kalkarsa SGK emeklinin almış olduğu promosyon miktarını maaşında kesip bankaya aktaracak. Emekli, promosyon almanın karşılığında SGK’ya maaşını bloke etme yetkisi verecek.

FAZLA FAİZ ÖDEMEK ÖDEYECEKLER

Açıklamada, emeklilerin, elektrik, telefon, su, doğalgaz faturalarından en az ikisi için otomatik ödeme talimatı vermek zorunda kalcağı, maaşının tamamını çekemeyeceği ve bu faturaların ödenmesi için bankada mutlaka para bulundurmak zorunda kalacağı belirtiliyor.

Öte yandan, emeklinin yanlışlıkla maaşının tümünü çekmesi riskine karşı, banka emekliye ek hesap açacak, maaş hesabında para kalmamış olan emeklinin faturaları bu hesaptan ödenecek. Böylece faturaları ek hesaptan ödenecek olan emekli fazla faiz ödemek zorunda kalacak.

‘KREDİ KARTI VERİLECEK’

Açıklamada tam olarak teyit edilmemiş olduğu bildirilerek, “Bankanın emekliye kredi kartı kullandıracağı ve kredi kartı ödemesi içinde bankada para bırakmak zorunda kalacağı, bırakmadığı takdirde, kredi kartı ödemesinin de ek hesaptan yapılacağına ilişkin haberler okumaktayız” dendi.

‘PROMOSYON DEĞİL REFERANDUM RÜŞVETİ’

Promosyonun referandum öncesi bir ‘müjde’ olarak sunulmasına da değinilen açıklama şöyle devam ediyor:

“İhale açmak yerine kamu bankasıyla protokol imzalanması, promosyon miktarlarının düşük tutulması ve Başkanlık sistemine geçişe ilişkin Anayasa değişiklik paketinin Nisan ayında halk oyuna sunulacağı düşünüldüğünde, promosyon olarak açıklanan bu rakamların aslında referandum rüşveti niteliğinde verileceğini açıkça görülecektir. Promosyonu bir hak olarak değil de hükümet lütfüymüş gibi algılatan ve milyonlarca emeklinin oyunu, iktidarın yapmak istediği rejim değişikliğine destek verme yönünde kullanmasını sağlamayı amaçlayan, bu promosyon oyununu kabul etmiyoruz.

Bu nedenle sendika olarak, önümüzdeki günlerde, emeklilere hak ettikleri rakamlarla promosyon verilmesi için çalışmalarımız ve mücadelemiz devam edecektir. Bunun sağlanması için tüm bankalarla görüşmeyi ve teklif alarak emeklileri rehin edecek şartlardan uzak, en iyi şartlarda promosyon vermeyi kabul eden bankalara geçmeye yönlendireceğiz."