'Proje okul' dayatmasına karşı direniş büyüyor: Mezunlar, öğretmenler ve veliler Danıştay'a dava açtı

'Proje okul' dayatmasına karşı direniş büyüyor: Mezunlar, öğretmenler ve veliler Danıştay'a dava açtı

Cağaloğlu Anadolu, Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu ve Pertevniyal Lisesi’nin 'mezunları, öğretmenleri ile öğrenci velileri' proje okul yönetmeliğinin iptali istemiyle Danıştay’a dava açtı.

Türkiye’nin en gözde liselerinin proje okula dönüştürülmesi ve öğretmenlerinin başka yerlere atanması Danıştay’a taşındı.

Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi ve Pertevniyal Lisesi’nin mezunları, öğretmenleri, öğrenci velilerinden oluşan 20 kişilik bir heyet, Milli Eğitim Bakanlığı’nın proje okul yönetmeliğinin iptali istemiyle davacı oldu.

"SİMGESEL DAVACI LİSTESİ"

Danıştay Başkanlığı’na gönderilmek üzere İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne açılan davada mezunlar, öğretmenler ve öğrenci velileri davacı olarak yer aldı. Davacıların hangi nedenlerle dava açtığı dilekçede ayrıntılı bir şekilde yer aldı. İşte 3 gruptan oluşan o simgesel davacı listesi:

1 - PROJE OKUL MEZUNLARI

Avukat Dr. Acun Papakçı Cağaloğlu Anadolu Lisesi 1996 yılı, Avukat Işıl Turan Cağaloğlu Anadolu Lisesi 2005 yılı, Avukat Elif Kösedağı Kabataş Erkek Lisesi 2000 yılı, Egemen Tokat ise Kadıköy Anadolu Lisesi 2002 yılı mezunu. Bu isimler dilekçede “mezunların, mezun oldukları okulların isimlerini ve kimliklerini korumalarında menfaatları bulunduğu tartışmasızdır. Mezun olunan okul, kişilerin başta iş hayatı olmak üzere ilerideki hayatlarında son derece önemlidir” ifadelerine yer verdi.

2 - PROJE OKUL ÖĞRETMENLERİ

Mustafa Turgut, Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde edebiyat öğretmeni iken İBB Yavuz Sultan Selim Anadolu İHL’ye atandı.

İbrahim Kaya, Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde matematik öğretmeni iken Esenyurt İhsan Nakipoğlu Anadolu İHL’yle atandı.

Ümit Cingöz, Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde edebiyat öğretmeni iken Esenler Oruçreis Anadolu İHL’ye atandı.

Asuman Maşalacı, Kabataş Erkek Lisesi’nde Fransızca öğretmeni iken Bingül Erdem Lisesi’ne atandı.

Neşe Kanat, Kabataş Erkek Lisesi’nde beden eğitimi öğretmeni iken Beyoğlu Piripaşa Ortaokulu’na atandı.

Sefer Uzun, Kabataş Erkek Lisesi’nde beden eğitimi öğretmeni iken Gültepe Çokprogramlı Anadolu Lisesi’ne atandı.

Uğur Ulaş, Kabataş Erkek Lisesi’nde matematik öğretmeni iken Sultangazi Atatürk Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’ne atandı.

Canan Avcı, Kabataş Erkek Lisesi’nde resim öğretmeni iken Gaziosmanpaşa Adnan Menderes Ortaokulu’na atandı.

Işılar Tangut, Kabataş Erkek Lisesi’nde müzik öğretmeni iken Arnavutköy Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi’ne atandı.

Günel Ercanlı, Pertevniyal Lisesi’nde beden eğitimi öğretmeni iken Fatih Hırka-ı Şerif Ortaokulu’na atandı.

Gülay Çirkin, Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde beden eğitimi öğretmeni iken Fatih Sancaktar Hayrettin Ortaokulu’na atandı.

Çiğdem Tatlı, Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde kimya öğretmeni iken Kocamustafapaşa Anadolu İHL’ye atandı.

Öznur Tunca, Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde biyoloji öğretmeni iken Şehremini Anadolu Lisesi’ne atandı.

Hanım Karavelioğlu, Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde edebiyat öğretmeni iken İBB Yavuz Sultan Selim Anadolu İHL’ye atandı.

Cağaloğlu Anadolu, Kabataş Erkek ve Pertevniyal Lisesi’nden 14 öğretmen dilekçede, “görevlerine bu okullarda devam etmek istemelerine rağmen iradeleri ve talepleri dışında başka okullarda çalışmaya zorlanmaları, liyakat usulüne göre kazanılmış haklarının anayasanın temel ilkelerine ters düşecek şekilde yok sayılması söz konusudur” diyerek yönetmeliğin iptalini istedi.

3 - PROJE OKULU ÖĞRENCİLERİ VE VELİLERİ

Başvuruda Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde okuyan iki öğrencinin velileri de davacı olarak yer aldı. Davacı veliler Sibel Özkan ve Meryem Paydaş için başvuru gerekçesi şöyle aktarıldı: “Çocuklarının iyi bir eğitim alabilmesi için tüm olanaklarını sunmuş, davacı öğrenciler iyi bir eğitim almak üzere yıllarca bu okulların öğrencisi olmaya hak kazanmak için çalışmıştır.”

‘KIRILMA NOKTASI’

Davayı açan isimlerden Avukat Acun Papakçı yaptığı değerlendirmede, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu tür bir yönetmelik düzenlemeye yetkisi yok. Dünyada eğitim kalitesini ölçen PISA testinde Türkiye’nin yeri her geçen yıl gerilemekte. 15 yıla yakın süredir ülke olarak katıldığımız bu testlerdeki başarısızlık, öğrencilerin aptal ve öğretmenlerin ise kötü olmasından değil, Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim politikasından kaynaklanmakta. 15 yıldır yaşanan gerilemenin sorumluluğu sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nındır. Türkiye’nin ortalamasını yükselttiği en başarılı okulların proje okullar olarak Milli Eğitim Bakanı’nın doğrudan müdahalesine açılması bu anlamda kırılma noktasıdır. Diğer okulları proje okullar olarak belirlenen bu başarılı okulların seviyesine getirmek yerine, bu okulların başarısının diğer okullar seviyesine düşürülmesi söz konusu. Bu okullardaki başarının mimarı öğretmenlerin bu okullardan norm kadro fazlası olarak nitelendirilerek uzaklaştırılmasının, eşitlik ilkesi bir yana bırakılarak bu okullara sınavsız öğrenci atanmasına imkân verilmesinin hiçbir bilimsel ve objektif haklılığı bulunmamakta. Bilimsel eğitim veren bu okulların belinin kırılması amaçlanıyor. Bu okullar bilimsel eğitimin son kaleleridir. Bu yönetmeliğe Danıştay’ın ‘DUR!’ dememesi durumunda ülkemizin milli eğitimdeki kalitesizleşmesi geri dönülemeyecek bir hal alacak” dedi.

(Cumhuriyet)

DAHA FAZLA