Prof.Dr. Rennan Pekünlü 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı

Türbanlı öğrencilerin eğitim hakkını engelleme iddiasıyla yargılanan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü 2 yıl 1 ay hapis davasına çarptırıldı. Dava soncunu İleri Haber’e değerlendiren Pekünlü’nün avukatı Murat Fatih Ülkü, "Bu ceaza hukuk devleti ve laiklik ilkesi açısından taşınamaz bir yük. Yargıtay'a taşıyacağız” dedi.

Meryem Yıldırım - İleri Haber

 Türbanlı öğrencilere Anayasa Mahkemesi kararlarını hatırlattığı için "eğitim hakkını engelleme" suçlamasıyla yargılanıp daha sonra tahliye edilen Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü, 4 türbanlı öğrencinin benzeri şikayeti üzerine bugün ikinci kez yargılandığı dava da 2 yıl 1 ay hapis davasına çarptırıldı.

Ege Üniversitesi’nde görevde olduğu dönemde türbanlı öğrencilere Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AİHM kararlarını hatırlattığı için bir türbanlı öğrencinin şikayeti üzerine “Eğitim hakkı ihlali’ suçlamasıyla yargılanan ve 2 yıl 1 ay hapsi cezası alan Pekünlü, 4 ay 16 gün kaldığı Foça Cezaevi'nden 16 Nisan'da tahliye olduktan 20 gün sonra, 4 ayrı türbanlı öğrencinin daha aynı yöndeki şikayetleri üzerine aynı iddialarla yeniden yargılanmaya başladı. Pekünlü'nün, adil yargılama yapılmadığı gerekçesiyle avukatı Murat Fatih Ülkü aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuru da kabul edilmişti. 

"BU KARAR LAİKLİK VE HUKUK DEVLETİ İLKESİ AÇISINDAN TAŞINAMAZ YÜK"

Dava sonucunu İleri Haber’e değerlendiren Pekünlü'nün avukatı Murat Fatih Ülkü cezayı “Türkiye’de bugün hukuk devleti ilkesinin, Anayasa’da yer alan laiklik ilkesinin yara aldığını düşünüyoruz” olarak yorumladı.

Ülkü değerlendirmesinde şunları söyledi: "Bugün artık Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu ilkesinin son derece şüpheli hale geldiğini düşünüyoruz. Rennan Hoca hiçbir suç işlemediği halde, sadece ve sadece Anayasa hükümleri çerçevesinde uygulama yapılmasını istediği için mahkum edilmiş olması, bir hukuk devleti ilkesi açısından taşınamaz bir yüktür. Biz bu sonucu Yargıtay’a taşıyacağız. Henüz karar kesinleşmiş değil. İlk dosyamızda da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ‘kabul edilebilirlik’ kararı vermişti. Orada henüz bir karar verilmedi, sürüyor.”

"HOCAMIZIN MORALİ YÜRÜTTÜĞÜ MÜCADELE NEDENİYLE GAYET İYİ"

Pekünlü’nün moralinin çok iyi durumda olduğunu paylaşan Avukat Ülkü “Rennan Hocamız yürüttüğü mücadele çerçevesinde gayet morali yüksek. Çünkü mücadeleyi kendisi için değil, laiklik, hukuk devleti, için, hepimizin hukuki güvenliği için veriyor. Yani gayet morali yerinde. Tüm dostları burada, hepimiz birlikteyiz” dedi.