Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve Fadime Çelebi tahliye edildi

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve Fadime Çelebi tahliye edildi

Tutuklu yargılanan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve ESP Genel Başkanvekili Fadime Çelebi ilk duruşmada tahliye edildi.

İleri Haber

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Toplum ve Hekim Dergisi Editörü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu tutuklanmasının ardından bugün ilk kez hakim karşısına çıkarılıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 3. Büyük Olağan Kongresi'nden iki gün önce 9 Şubat'ta, HDP'nin de içinde bulunduğu HDK bileşenlerine yönelik Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Kocaeli'nde yapılan polis baskınlarında aralarında HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun da olduğu çok sayıda kişi tutuklanmıştı.

GÜNCELLEME 17.55

5aydır tutuklu olan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile ESP Genel Başkanvekili Fadime Çelebi’nin tutuklu yargılandıkları davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

Savunma yapan HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu , “Yaşananlar açıklamamızı doğruladı: Yüzlerce kişi öldü, kent merkezi yağmalandı ve Afrin Suriye iç savaşının bir parçası haline geldi” dedi.

'SAVAŞ HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR'

Ancak Afrin’e yönelik operasyonda yüzlerce kişinin öldüğünü, işgal ile birlikte yağmanın başladığını dile getiren Hamzaoğlu, siyasi iktidarın Afrin operasyonundan “beka”, “fetih”, “partinin metal yorgunluğunu giderecek” şekilde bahsedildiğini anlattı.

Bir hekim olarak hastaların hasta olmadan önce ne yapılması gerektiğiyle ilgilendiğini ifade eden Hamzaoğlu, “Günümüzde en çok öldüren sakat bırakan olaylar halk sağlığı sorunudur. Bunların en çok meydana geldiği savaşlar da önlenebilir halk sağlığı sorunudur” dedi.

Basın açıklamasındaki sözlerde suç arandığını, ancak devletin doğrusuyla hakikatin farklı olduğunu belirten Hamzaoğlu, devletin işgal kelimelerini kullanmayı suç saymasının hakikati değiştirmediğini söyledi. Kanaatlerin delil olarak sunulmamaması gerektiğini ifade eden Hamzaoğlu, ara karar ve kararların toplum vicdanına uygun olması gerektiğini dile getirdi. 

SUÇ ALETİ: 322 KELİME 

Ayrıca getirildiğinde konulduğu nezarethanede insan dışkılarının olduğunu anlatan Hamzaoğlu, mahkemeye kravatla çıkmasına da izin verilmediğini söyledi. Hamzaoğlu, bu engelin sebebini sorduğunda ise “kravat iyi hal göstergesi” yanıtı aldığını açıkladı.

Annesinin yoğun bakımda kalmasına rağmen tutukluluğunun cezaya dönüştürüldüğünü, ölmeden önce son bir kez annesini göremediğini dile getiren Hamzaoğlu, “Peki suç aleti neydi? 322 kelime, 27 satırdan oluşan bir basın açıklaması. Yazar Daniel Defoe'nun bir sözü vardır: ‘Hakikati bulan, başkaları farklı düşünüyor diye onu haykırmaktan çekiniyorsa hem budala hem de alçaktır. Bu söze katılıyorum. Savaş karşıtlığı, barış için mücadele, 21. yy insanının insan kalabilmesi için bir zorunluluktur. Savaş insan eliyle yaratılan önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Ben insana kalabilmek istiyorum, tüm dostlarım gibi” dedi.

HDK’ya yönelik operasyon kapsamında 17 Şubat 2018’den bu yana tutuklu bulunan Prof. Dr. Hamzaoğlu, toplum sağlığı için yaptığı başarılı çalışmalarıyla biliniyor.

Hayatını halk sağlığı mücadelesine adamış, onlarca makalesi ve çalışması olan akademisyenin tutuklanmasına başta sağlık meslek örgütleri olmak üzere, tüm demokratik kitle örgütleri tepki gösteriyor.

Hamzaoğlu, Barış İçin Akademisyenler bildirisini imzaladığı için Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki görevinden de ihraç edilmişti.

SOSYAL MEDYADA ‘HAMZAOĞLU’NA ÖZGÜRLÜK’ EYLEMİ

Öte yandan Prof. Dr. Hamzaoğlu’nun üyesi olduğu TTB de, #HamzaoğlunaÖzgürlük etiketiyle bir sosyal medya eylemi düzenledi.

#HamzaoğlunaÖzgürlük etiketiyle verilen mesajlarda duruşmaya katılım çağrısı yapıldı ve Onur Hamzaoğlu'na özgürlük talep edildi.