Prof. Dr. İştar Gözaydın tutuklandı

Prof. Dr. İştar Gözaydın tutuklandı

Prof. Dr. İştar Gözaydın Gülen Cemaati soruşturması kapsamında tutuklandı.

Prof. Dr. İştar Gözaydın, Gülen Cemaati soruşturması kapsamında tutuklandı.

İzmir Başsavcılığı'nın yürüttüğü 'FETÖ/PDY' operasyonu kapsamında OHAL kararnamesiyle kapatılan Gediz Üniversitesi’nden 33 kişi için yakalama kararı çıkarılmış, 14 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlar arasında, eski sosyoloji bölüm başkanı Prof. Dr. İştar Gözaydın’ın da bulunduğu eşi İskender Savaşır tarafından duyurulmuştu.

Savaşır, Gözaydın’ın tutuklandığı bilgisini Twitter’dan duyurdu.

 

İştar Gözaydın tutuklandı.

— İskender Savaşır (@iskendersavasir) 27 Aralık 2016

Gözaydın, Gediz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı iken 21 Temmuz’da idama ve şiddete karşı paylaşımları nedeniyle üniversitedeki görevinden açığa alınmıştı.

Gediz Üniversitesi 22 Temmuz’da yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılmıştı.

Anadolu Ajansı, Gözaydın'ın İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı’nın yürüttüğü “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" soruşturması kapsamında kapatılan Gediz Üniversitesi çalışanlarına yönelik soruşturma kapsamında “"Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklandığı haberini geçti.

AA, soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 kişiden, Gözaydın’ın da aralarında olduğu sekiz kişinin tutuklandığın, sekiz kişinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını duyurdu.

İŞTAR GÖZAYDIN HAKKINDA

1959 yılında İstanbul’da doğdu. 1977’de Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nden, 1981’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1982 yılında aynı fakültenin İdare Hukuku Anabilim dalı’nda araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 1986-1987 yıllarında Fulbright Bursu’yla ABD’de lisansüstü çalışmalarına devam etti. 1986’da Georgetown University International Law Institute’da devam ettiği A.B.D. hukuk sistemi üzerine sertifika programından sonra, 1987’de New York Üniversitesi’nden yüksek lisans; 1991’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden doktora derecesini aldı. 1997’de doçent, 2006’da profesör unvanlarını aldı.

Akademik çalışmaları din ve devlet ilişkileri, Türkiye’nin dış politikasında dinin rolü, dinsel ayırımcılık ve hukuk-siyaset ilişkileri üzerinde yoğunlaştı.

Helsinki Yurttaşlar Derneği kurucu üyesi.

Çok sayıda uluslararası ve ulusal yayını var. Kitaplarından bazıları: Diyanet: Türkiye Cumhuriyeti’nde Dinin Tanzimi, Müslüman Toplum, “Laik” Devlet: Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı, Bir Toplumda Bir arada Yasamak için Akılda Tutulması Gerekenlere Dair El Kitabı

Akademik çalışmaları dışında, kurucularından olduğu Açık Radyo 94.9’ta 1995’ten beri sürdürmekte olduğu programlarında, son yıllarda Johann Sebastian Bach üzerine yoğunlaşan “Mekanlar ve Çağlar içinde Ses” adlı bir müzik programının yapımcı ve sunuculuğunu sürdürüyor.

7 Haziran 2015 seçimleri öncesi cumhurbaşkanının seçimlere gölge düşürdüğünü belirterek siyasi partilere, medyaya, anayasal kurumlara ve hükümete çağrı yapan 76 akademisyen arasındaydı.

Doğuş Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi dekanlığı görevinde bulundu.

Gediz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı görevini sürdürürken açığa alındı. Sosyal medyadaki açıklamasında gerekçe olarak “Retweetlediği iki Diken makalesi, idama ve şiddete karşı çıkan paylaşımlar” gösterildiğini belirtmişti.

Gözaydın, açığa alınmasıyla ilgili: “İdama ve şiddete karşı durmayacaksak, insan onuruna sahip çıkmayacaksak; biz akademisyen ve insan olarak ne için varız ki?” demişti.

Gediz Üniversitesi 23 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan 667 KHK ile"Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY)"e ait ya da bağlantılı olduğu iddia edildiği” gerekçesiyle kapatılan 15 vakıf üniversitesi arasındaydı.

(Bianet)