Praksis Dayanışma Akademisi başlıyor: (şimdilik) kampüs dışında, (her zaman) dayanışma içinde!

Praksis Dayanışma Akademisi başlıyor: (şimdilik) kampüs dışında, (her zaman) dayanışma içinde!

AKP/Saray Rejiminin akademisyenlere dönük baskılarına karşı dayanışma büyüyor, Praksis Dayanışma Akademisi başlıyor.

AKP/Saray Rejiminin akademisyenlere dönük baskılarına karşı dayanışma büyüyor; Praksis Dayanışma Akademisi, "(şimdilik) kampüs dışında, (her zaman) dayanışma içinde!" sloganıyla başlıyor.

Praksis Sosyal Bilimler Degisi tarafından düzenlenen Praksis Dayanışma Akademisi, derginin facebook hesabından yapılan açıklama ile duyuruldu. Sayfada yapılan açıklamada, "Üniversitenin kampüse, savunmanın mahkemelere sığmadığı bu günlerde içinde yaşadığımız mekânları, gerekirse kentin her noktasını akademinin alanı yapmak üzere, Dayanışma Akademisi’ni başlatıyoruz." denildi. Açıklamanın tamamı şöyle:

"PRAKSİS ÜÇ AYLIK SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ
DAYANIŞMA AKADEMİSİ

(şimdilik) kampüs dışında, (her zaman) dayanışma içinde!

Karanlık bir dönemden geçiyoruz. 2015 Temmuz’undan beri savaş siyasetinin giderek daralan kıskacında nefes alıp veriyor, gündelik felaketlerin sıradan olaylar haline geldiği bir dünya hakkında bilgi üretmeye çalışıyoruz. Çözümü yalnızca daha fazla özgürlük, barış ve demokraside olan sorunlar, tam tersine daha fazla baskı ve giderek artan bir otoriterlikle savuşturulmak isteniyor. Barış Bildirisinin kamuoyuna açıklandığı Ocak ayından itibaren bitmeyen bir cadı avına maruz kalan akademisyenler, bu kez de 15 Temmuz darbe girişiminin yarattığı puslu havadan yararlanan fırsatçılar marifetiyle muhalif kimlikleri nedeniyle işlerinden oldular. Onlar öğrencilerini, öğrencileri de onları kaybetti. Şimdilik…
Praksis dergisinden yol arkadaşlarımız da bir süredir kampüsün dışındalar. Görevlerinden uzaklaştırıldılar; çalışma hakları ellerinden alındı. Fakat arkadaşlarımızın ders verme ve öğrencilerinin bu derslere katılma hakkı YÖK’e bağlı üniversitelerin derslikleriyle sınırlandırılamaz. Sözleşmeleri keyfi bir şekilde yenilenmeyerek işlerinden edilen, görevlerinden uzaklaştırılan, OHAL fırsatçılığıyla hukuka aykırı şekilde görevlerine son verilen Danışma ve Yayın Kurulu üyelerimizle sonuna kadar dayanışma içindeyiz. Akademik özgürlükleri YÖK’e, OHAL’e, yürütmeye karşı savunmaya devam edeceğiz. 
Üniversitenin kampüse, savunmanın mahkemelere sığmadığı bu günlerde içinde yaşadığımız mekânları, gerekirse kentin her noktasını akademinin alanı yapmak üzere, Dayanışma Akademisi’ni başlatıyoruz. Her biri alanlarından birbirinden değerli çalışmalara imza atmış, akademisyen kimlikleri devletin verdiği maaşla ölçülemeyecek kadar değerli, barıştan, özgürlükten, demokrasiden yana akademisyenler birbirleriyle ve öğrencileriyle buluşmaya devam edecek.

Akademi ne kabul, ne de biat eder.
Akademi özgür! Akademi sokakta!


Açılış Konuşması
AKP iktidarının olağanüstü halleri ve aleladeliği
Sungur Savran

Yeni Türkiye'nin Güven(siz)lik Devleti: Değişen Güvenlik Politikaları İçinden 10 Ekim Ankara Katliamına Bakmak 
Hülya Kendir 
Siyasal Olan ve Siyaset İkiliğinin Olası Politik Sonuçları Üzerine Melahat Kutun 
Emeğin Tevekkülünden Kitlelerin Tevekkülüne: Yobazlığın Ekonomi-Politiği
Yasin Durak
Dönekler, Omurgasızlar, İşini Bilenler: Siyasal Mobilizasyon Üzerinden Alternatif Bir Okuma Denemesi
Yücel Demirer


Eğitim-Sen 5 No’lu (Üniversiteler) Şubesi (Mithatpaşa Cd. No: 27 Kızılay / Ankara)"