Polis hükümet emirlerine uymayı reddetti

Polis hükümet emirlerine uymayı reddetti

Honduras polisi, açıklanan seçim sonuçlarının ardından sokağa çıkma yasağı ilan eden hükümetin emirlerine uymayacağını açıkladı

Honduras polisi, ülkede 26 Kasım’da yapılan seçimlere hile karıştıran Orlando Hernandez Juan yönetimindeki Ulusal Parti hukümetinin, seçim sonuçlarına itiraz eden ve sokaklara dökülen halka karşı ilan ettiği sokağa çıkma yasağını uygulamayacağını açıkladı.

Pazartesi gecesi ülke genelindeki tüm polisler adına başkent Tegucigalpa’da açıklama yapan polis sözcüsü, ülkedeki kaos çözülene kadar hükümetten gelen bir emre uymayacaklarını açıkladı. Sözcü açıklamasında, "Biz barış istiyoruz ve bu sebeple artık hükümetten gelen emirleri uygulamayacağız. Biz bir politik ideolojiye bağlı değiliz. İnsanları kısıtlamaya devam edemeyiz. Honduras halkının haklarını ihlal edip onları kısıtlamayı istemiyoruz.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Honduras’ta 26 Kasım Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimi sonunda açılan sandıklarda Diktatörlüğe Karşı Muhalefet İttifakı Devlet Başkanı Adayı Salvador Nasralla, seçimi. mevcut Devlet Başkanı ve sağcı Ulusal Parti Lideri Juan Orlando Hernández’in önünde götürüyordu.

Oyların yüzde 70’inin sayıldığı 28 Kasım’da Nasralla’nın yeni devlet başkanı olmasına kesin gözüyle bakılırken, bunun ardından seçim kurulu sayfasına saatlerce ulaşılamadı. Sayfaya ulaşılmasının ardından ise mevcut başkan Hernandez’in öne geçtiği görüldü.

Ardından açıklanan sonuçlarda Hernandez’in yüzde 42.92 ile seçimi kazandığı, muhalif lider Nasralla’nın ise yüzde 41.42 ile ikinci olduğu söylendi.

Yaşananların ardından Honduras halkının ülkenin tüm kentlerinde sokağa çıkmasıyla saldırıya geçen güvenlik güçlerinin neden olduğu olaylarda 5 kişi yaşamını yitirirken, 20 kişi de yaralandı.